Brčko 

Šef Policije Brčko distrikta dao pojašnjenja u vezi sa slučajevima u Brčkom i okruženju

Medijima se obratio i šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić koji se osvrnuo na ranije informacije u medijima a vezane su za oboljele od virusa korona.

Pisić je kazao da je Policija Brčko distrikta BiH zajedno s Tužilaštvom Brčko distikta BiH pokrenula istragu i zatražila uključivanje kolega iz Federalne uprave policije vezano za slučaj koji se odnosi na osobu iz Špionice s prebivalištem u Špionici, a koja je pozitivna na korona virus.

Ta gospođa ima zdravstveno osiguranje u Distriktu preko svog supruga koji je fiktivno prijavljen na teritoriji Distrikta, a živi na području Špionice. Bilo je riječi da je bila u staračkom domu i mi smo s kolegama u potpunosti rasvjetlili i prve i druge kontakte gospođe i utvrdili da ona nije boravila u staračkom domu, nego da je boravila u njihovom zajedničkom domaćinstvu na području sela Špionica. Ona se trenutno nalazi u bolnici u Brčkom i identifikovali smo sve kontakte i stavili pod izolaciju ta lica. Napominjem, da za one osobe koje daju netačne informacije Policiji na terenu Policija pokreće krivičnu istragu i lišava slobode takva lica”, kazao je Pisić.

Ženska osoba koja je preminula jučer u Tuzli, Pisić je kazao, da je ta osoba bila nastanjena u Pelagićevu i da je, također, imala fiktivno prebivalište u Distriktu.

Ta osoba je sredinom marta zbog srčanih tegoba primljena u JZU “Zdravstveni centar Brčko” i transportovana je na Kliniku za srce u Tuzlu gdje je operisana, ali oko 24. marta zakomplikovalo se zdravstveno stanje nakon čega je podlegla. Testirana je i na korona virus i ista osoba je bila pozitivna. Također, mi smo identifikovali sve osobe koje su koristile usluge te klinike i donijeli rješenja o izolaciji po zakonskoj proceduri. Inspektorat je izdao rješenja na osnovu potvrđenih informacija koje je Policija Brčko distrikta BiH sprovela”, kazao je Pisić dodajući da su i osobe koje su imale kontakt s osobom koja je došla iz Austrije i pozitivna je na virus izolovane i izdata su im rješenja o izolaciji.

Kada govorimo o klasteru iz Špionice brzo smo djelovali sa kolegama iz Srebrenika i identifikovali sve kontakte. Osobe koje su kršile izolaciju, a u vezi su sa ovim klasterom, identifikovane su i stavljene u izolaciju i prema takvim osobama, Pisić kaže, preduzimaju se rigoroznije mjere kontrole.

Mi smo jučer u toku dana lišili slobode dva lica i zatvorili u kuću i zapečatili kuću. Razlog pečačenja jeste zato što ta lica nisu poštovala mjere izolacije u prethodnom periodu i mi smo uradili onako kako zakon nalaže. Lica nisu zatvorena u kuću u smislu da neće imati ono što trebaju da imaju. Ono što im je potrebno od medicinskog nadzora i drugih namirnica imaju, i utvrđen je način postupanja prema njima”, kazao je Pisić.

On je istakao da će se eventualno procesuiranje fiktivno prijavljenih lica ostaviti za period nakon vanrednih okolnosti, obzirom da je Policija trenutno u punom kapacitetu usmjerena na sprovođenje mjera i naredbi u vezi sa virusom korona.

Related posts