Četvrtak, 5 Avgusta, 2021
No menu items!

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji porastao na 442, za 28 više nego jučer

U Sloveniji su u ponedjeljak do 14 sati ukupno 442 osobe bile registrirane kao zaražene koronavirusom, što je za 28 slučajeva više nego u isto vrijeme u nedjelju, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva.

Najviše zaraženih i dalje je na području središnje regije (Ljubljana), zatim jugoistočne regije (Novo Mesto, Črnomelj, Metlika), a jedno od žarišta je i općina Šmarje pri Jelšah, na području Celja. U središnjoj regiji je oko 150 potvrđenih slučajeva, a u jugoistočnoj 60-ak.

U zadnja 24 sata testom je potvrđen koronavirus kod 28 osoba, a ukupno je do sada provedeno 13.812 testiranja, prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).

U sveučilišnom kliničkom cetru (UKC) u Ljubljani su hospitalizirana 32 bolesnika, osam od toga na odjelu intenzivne terapije, objavila je danas vlada na svojem Twitter profilu.

U Mariborskom UKC-u je hospitaliziranih 11 zaraženih, dva od toga na intenzivnom odjelu, potvrdili su u drugoj najvećoj slovenskoj bolnici. Teži slučajevi hospotaliziraju se u bolnici Golnik kod Kranja. Osim toga, bolnica u Celju koja je od sada također predviđena za hospitalizacije, jučer i danas primila je dva oboljela od koronavirusa.

Tri osobe kod kojih je potvrđena zaraza koronavorusom umrle su, a bile su u starijoj dobi i imale druge kronične bolesti.
Posebna pažnja zadnjih se dana posveća skrbi za starije osobe u epidemiji koronavirusa, među ostalim i zato jer se zaraza proširila i na neke domove za starije osobe.

U domu umirovljenika u Metliki, čija su dva bivša stanara umrla od koronavirusa, broj ukupno zaraženih povećao se u odnosu na prošli tjedan među štićenicima i zaposlenicima sa 12 na 17, a oni s blagim simptomima izolirani su u poseban objekt. Svi štićenici imaju 24-satnu osiguranu medicinsku pomoć, dok ih još 16 nije testirano.

U općini Šmarje pri Jelšah, također jednom od žarišta zaraze u Sloveniji, ima preko pedeset zaraženih, među njima 19 stanara lokalnog doma za starije osobe, jedan više nego u nedjelju, te pet među njegovim osobljem, jedan više nego dan ranije, a zabilježena je i povišena temperatura kod još nekoliko netestiranih stanara.

U domu za starije Trnovo kod LJubljane, zbog potvrde koronavirusa kod njihove čistačice, za 20 stanara i 3 zaposlenika određena je samoizolacija, javljaju danas slovenski mediji.

Od ovog tjedna prednost za testiranje na koronavirus imaju osobe starije od 60 godina, te one s oslabljenim imunitetom i kroničnim bolestima, a preporuka je da se takvi koji su još u procesu rada povuku kao visokorizični na infekt.

Autor: Hina 

Izvor: Jure Makovec / AFP

- Reklama -

Najnovije vijesti

U Brčko distriktu i ove godine više od 300.000. KM za besplatne udžbenike osnovcima

Odjeljenje za obrazovanje brčanske Vlade provelo je neophodne procedure za nabavku i raspodjelu besplatnih udžbenika za sve osnovce u...

Kako sačuvati disajne puteve kod djece

Sluznica dišnih puteva ima učinkovite mehanizme koji je štite od brojnih "napadača" (bakterije, virusi, gljivice...). Sluznica ima trepetljike koje svojim treperenjem uklanjaju sve što...

Objavljen Javni poziv za finansiranje, sufinasiranje programa, projekata od javnog interesa

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH objavilo je Javni poziv za prijavu programa, odnosno projekta od javnog interesa koji...

Brčko: Registrovana 4 nova slučaja zaraze virusom korona

Na području Brčko distrikta BiH danas su registrovana 4 nova slučaja zaraze virusom korona. Riječ je o 2 muške i 2 ženske osobe. U Distriktu...

Najava manifestacije „GRADSKA REGATA – KARNEVAL NA VODI 2021“

Manifestacija pod nazivom „Gradska regata – Karneval na vodi 2021“ sastoji se od defilea okićenih plovila i cjelodnevnog druženja na vodi te velikog koncerta...
- Reklama -

Više vijesti