Brčko 

Brčko: Produžen pritvor Daliboru Jovičeviću, osumnjičenom za ubistvo oca

Osnovni sud Brčko distrikta BiH, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, produžio je pritvor za još dva mjeseca Jovičević Daliboru, nastanjenom u Brezovom Polju, koji se sumnjiči da je izvršio krivično djelo – Ubistvo – iz člana 163. stav (2) tačka 1) i krivično djelo – Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari – iz člana 365. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Ovakvu odluku Sud je donio nakon što je utvrdio da u odnosu na osumnjičenog i dalje egzistira osnovana sumnja da je izvršio pomenuta krivična djela, kao i poseban pritvorski razlog propisan odredbom člana 132. stav (1) tačka a) Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH, odnosno da i dalje postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost kod bjekstva.

Podsjećamo da se Jovčević Dalibor sumnjiči da je između 11. i 12. februara u mjestu Brezovo Polje na svirep način lišio života svoga oca, kao i da je neovlašteno držao automatsku pušku marke M70 koju je koristio za izvršenje ubistva.

Preduzimanje radnji u krivičnom postupku protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za izvršenje krivičnog djela.

Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Autor: Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH

 

Related posts