Brčko 

Skupština razmatrala informaciju o stečajnom postupku Novog Bimeksa

Skupština distrikta nastavila je redovno zasijedanje nakon ljetne pauze. Razmatrana je informacija o stečajnom postupku nad  Bimeksom, čime je okončano 51.redovno zasijedanje, nakon čega je započeta 52. redovna sjednica.

Najveći dio informacije o stečajnom postupku nad  d.d. Novi Bimeks odnosio se na otkup parcele na lokaciji Farma na kojoj se nalazi groblje, a koja je u vlasništvu Novog Bimeksa. Distrikt je zaintersovan za otkup te parcele, ali samo po procjenjenoj vrijednosti Direkcije za finansije, a koja iznosi 150 hiljada maraka. Procjena vještaka je da ta parcele, povšine oko 4500 metara kvadratnih, vrijedi duplo. Skupština je insistirala i na ubrzanju procesa stečajnog postupka, koji traje već četiri godine. Za troškove stečaja do sada je iz budžeta Distrikta izdvojeno 150 hiljada maraka. Potraživanja povjerilaca sa prvobitnih 102 miliona nakon izmirenja dijela dugovanja smanjena su na 22 miliona maraka. Od toga oko devet miliona maraka su potraživanja Distrikta.

Poslanik SDA Adem Ribić smatra da se prioritetno trebaju riješiti problemi 115 radnika, te izmiriti njihova potraživanja. S obzirom na to da se  procjene vrijednosti ukupne imovine Novog Bimeksa u Stečaju vještaka i direkcije za finansije ne poklapaju, biti će urađena još jedna procjena vrijednosti cjelokupne imovine. Nakon toga odlučivat će se o njenoj prodaji.

Još vijesti iz ove kategorije