BiH 

RADNA POSJETA DELEGACIJE TUŽITELJSTVA BOSNE I HERCEGOVINE MEĐUNARODNOM REZIDUALNOM MEHANIZMU ZA KAZNENE SUDOVE

Prvog dana posjete održan je zajednički sastanak delegacije Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić i delegacije Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije na čelu sa glavnom tužiteljicom Snežanom Stanojković i sa glavnim tužiteljem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Sergeom Brammertzom.

Na sastanku se razgovaralo o regionalnoj suradnji i suradnji sa tužiteljstvom MRMKS, sa akcentom na ustupanje predmeta između tužiteljstava BiH i Srbije, kao i suradnji u istragama u predmetima protiv osoba sa dvojnim državljanstvom i osoba koje ne mogu biti izručene, zatim pomoći MRMKS u ovim procesima, kao i drugim pitanjima u vezi regionalne suradnje, koja su inicirana na prethodnom regionalnom sastanku tužitelja u Beogradu u svibnju / maju 2019. godine.

Drugog dana posjete održan je sastanak delegacije Tužiteljstva Bosne i Hercegovine sa glavnim tužiteljem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Sergeom Brammertzom i suradnicima. Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti nastavka pomoći Ureda tužitelja MRMKS na poboljšanju regionalne suradnje u okviru projekta UNDP-a u kojem učestvuju tužiteljstva iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Delegacija Tužiteljstva Bosne i Hercegovine iskazala je potrebu za nastavkom dalje suradnje sa MRMKS ne samo u okviru regionalne suradnje nego i rada na predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, te o potrebi nastavka projekta oficira za vezu Tužiteljstva BiH pri MRMKS kao i projekta angažiranja pripravnika.

Takođe se razgovaralo i o realizaciji regionalnog projekta traženja nestalih osoba koji se odvija u suradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog križa, Međunarodnom komisijom za traženje nestalih osoba (ICMP), Institutom za nestale osobe BiH kao i institucijama angažiranim na traženju nestalih osoba iz regije.

Glavni tužitelji su iskazali spremnost za nastavak suradnje u cilju bržeg i efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina i pronalaska nestalih osoba.

Još vijesti iz ove kategorije