Svijet 

Sjeverna Koreja ponudila pregovore SAD, nekoliko sati poslije ispalila rakete

Ispaljivanje projektila i zahtjevi za nove prijedloge za rješenje nesuglasica očito imaju za cilj da izvrše pritisak na SAD.

Sjeverna Koreja je u utorak ispalila najmanje dva neidentificirana projektila prema moru, saopćila je vojska Južne Koreje, nekoliko sati nakon što je Sjever ponudio da nastavi pregovore o nuklearnom naoružanju sa Sjedinjenim Državama.  Ispaljivanje projektila i zahtjevi za nove prijedloge za rješenje nesuglasica očito imaju za cilj da izvrše pritisak na SAD da učini ustupke kada se pokrenu novi pregovori. Smatra se da Sjeverna Koreja očekuje da joj Amerika pruži garanciju za sigurnost i ukidanje velikog broja sankcija u zamjenu za korake ka denuklearizaciji, piše kineska novinska agencija Xinhua. Sjevernokorejski projektili ispaljeni su iz pokrajine Južni Pjongan, koja okružuje glavni grad Pjongjang, a letjeli su preko te zemlje i u smjeru mora uz istočnu obalu, navode južnokorejski zvaničnici.

Vojska je saopćila da će Južna Koreja nadgledati eventualna ispaljivanja raketa od strane Sjeverne Koreje, ali nije navela detalje. Današnje ispaljivanje je osmo od kraja jula, a prvo od 24. augusta. Prethodnih sedam otkrilo je da Sjeverna Koreja posjeduje raketne topničke sisteme kratkog dometa za koje stručnjaci kažu da bi mogli dobiti proširene kapacitete tako da mogu dosegnuti čitavu teritoriju Južne Koreje, uključujući američke vojne baze koje se nalaze tamo.

Izvor: Fena

foto: TVSA, Index.hr

Još vijesti iz ove kategorije