Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

Rudari blokirali saobraćaj ispred Vlade FBiH

Grupa od oko 500 rudara iz Zenice i Breze okupila se danas u Sarajevu ispred sjedišta Vlade FBiH i blokirala saobraćaj. U 11 sati predstavnici rudara ušli su u zgradu na pregovore, a prije toga su poručili da će, ukoliko ne bude rješenja i dogovora, usvojiti odluku o generalnom štrajku i masovnom protestu.

U tom slučaju najavili su dolazak više hiljada radnika na isto ovo mjesto.

Rudari su jutros stigli autobusima i na protestu upozorenja se okupili nezadovoljni primjenom kolektivnog ugovora. Očekuju jasan stav o novom kolektivnom ugovoru i budućnosti rudnika, jer deset godina nije bilo povećanja cijena uglja i rudnici ne mogu pratiti pomake u isplati zaostatka u dugovanjima za poreze i doprinose. Očekuju da ih na pregovore prime resorni ministar Nermin Džindić i premijer FBiH Fadil Novalić.

Zviždali su i uzvikivali:

“Novaliću, nije ti ovo 1993., nisu nas tada istjerali, neće ni sada” i “Ruši Vladu”.

Podsjetimo, njihov račun blokirala je Poreska uprava, zbog čega im topli obrok nije uplaćen.Raniji sastanak sa čelnicima Elektroprivrede i resornog ministarstva nije donio nikakva rješenja. Kako je najavljeno iz Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, rudari se spremaju za generalni štrajk koji su najavili za petak, 13. septembar.

Poručuju da nisu ugrožena samo radna mjesta, već egzistencija porodica.Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata, kazao je na današnjem protestu:

“Nas nećete podijeliti. Ono što nudite je podjela rudara, mi je nećemo prihvatiti. Nas nećete privatizovati kako ste privatizovali sirotinju u drugim rudnicima. U 12 sati ulazimo u zgradu Vlade. Ukoliko ne budemo zadovoljni, krećemo u realizaciju naših planova: odluku o generalnom štrajku i masovnom protestu pred zgradom Vlade FBiH”.

Husić je najavio da će tada na ovo mjesto doći hiljade radnika, a pojedini rudari su pokazivali povrede koje su zadobili u jamama. Rudar Zuhdija Tokić je poručio kako su rudari u rudnicima Kreka zbog neulaganja dovedeni u poziciju da rade krampom.

“Situacija je takva da nas sutra mogu zatvoriti. Zar trebamo kolektive slati van države? Razmišljamo da pozovemo države koje imaju potrebu za ovom radnom snagom pa da kolektivno odemo. Mi ne možemo nakopati koliko oni mogu potrošiti. Parole o novim preduzećima nas nisu podijelile, već ujedinile, gospodine Džindiću”, kazao je Tokić kojeg su kolege rudari podržali povicima “Svi smo mi Zenica”.”Mislim da je ovoj gospodi najteže, redovno su plaćeni i sve obaveze za njihov nerad su izmirene. Nas prave invalidima i ginemo zbog uvjeta u kojima radimo. Nisu ugrožena samo radna mjesta, već egzistencije porodica. Što se tiče nas, neka ga zatvore, isplate otpremnine kao onima iz Aluminija i uplate ljudima da odu u penziju. Mi smo ginuli u ratu, ginut ćemo i u miru”, poručio je Elvedin Avdić, rudar iz Zenice.

Proizvodnja u rudniku Zenica stoji već peti dan. Policijski službenici Federalne uprave policije i MUP-a KS osiguravaju područje oko zgrade Vlade FBiH. Od sigurnosnih mjera postavljena je samo žuta traka tako da demonstranti i ovaj put stoje na trotoaru ispred. U pripravnosti su i interventni timovi.

Izvor: klix.ba

foto: BiH vijesti, BN tv,

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti