Svijet 

Uragan Dorijan stigao u Kanadu

TORONTO – Uragan Dorijan stigao je do atlantske obale Kanade donoseći jake kiše i snažne vjetrove, zbog čega je bez struje ostalo više od 300.000 ljudi, dan pošto je tropska oluja ostavila pustoš na obalama Sjeverne Karoline.

Stanovnici Nove Škotske pripremili su se za jake pljuskove i moguće poplave duž obale, dok su zvaničnici u glavnom gradu provincije, Halifaksu pozvali ljude da obezbijede teške predmete koji bi usled vjetra mogli da postanu projektili. U centru Halifaksa vjetar je oborio i kran, koji se srušio na stambenu zgradu u izgradnji. U južnom dijelu grada, srušio se krov stambenog kompleksa, a nekoliko zgrada je evakuisno.
Vlasti su pozvale sve koji žive blizu obale da se evakuišu i najavile da će, pošto oluja prođe, poslati vojsku da pomogne u obnovi. Dorijan je sada u kategoriji vrlo intenzivne post-tropske oluje, poštoje jačina vjetra koji je protitnjao preko Halifaksa bila 150 kilometara na sat, što je jednako uraganu kategorije dva, saopštio je Kanadski centar za uragane.Dorijan je protekle nedelje opustošio Bahame kao oluja pete kategorije, uništivši oko 60 odsto teritorije te zemlje i ostavivši za sobom 43 žrtve.
Izvor: Kurir.rs
foto:N1 info,SEEbiz

Još vijesti iz ove kategorije