Brčko 

Na prijedlog Tužilaštva osumnjičenom jednomjesečni pritvor

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor M.K. (19) osumnjičenom za seriju teških krađa izvršenih u ovom gradu početkom godine. Pritvor osumnjičenom određen je zbog naročitih okolnosti koje opravdaju bojazan da bi  mogao ponoviti krivično djelo.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv M.K. (19) i S.K. (21) iz Brčkog zbog sumnje da su 2. februara, tokom noći, počinili seriju teških krađa provaljivanjem u trgovinske i jedan stambeni objekat u centru grada. Oni se sumnjiče da su najprije rano ujutro provalili u jedan market odakle su oduzeli novac u iznosu od oko 500,00 KM,  te kasno  uveče istog dana iz jednog stambenog objekta oduzeli 50,00 KM, a potom i oko 300,00 KM iz prodavnice sportske opreme.

Pošto su otkriveni,  lišeni su slobode i dovedeni pred tužioca, gdje su ispitani u svojstvu osumnjičenih. Tužilaštvo je nakon ispitivanja ocijenilo da na strani M.K. postoji opasnost od ponavaljanja krivičnog djela, pa je podnijelo prijedlog da mu se odredi pritvor. Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Osnovni sud Brčko distrikta BiH odredio je pritvor osumnjičenom M.K. u  trajanju od jednog mjeseca, dok će se S.K. u daljem toku postupka braniti sa slobode.

Po određivanju pritvora u ovom slučaju Tužilaštvo u saradnji s Policijom Distrikta nastavlja intenzivnu istragu usmjerenu na daljnje prikupljanje dokaza o krivičnom djelu teške krađe (iz člana 281 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

 Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

foto: Otisak.ba

 

Još vijesti iz ove kategorije