Brčko 

Sve je spremno za početak školske godine

Ljeto je na izmaku, a polazak u školu sve bliže. U Odjeljenju za obrazovanje kažu da je sve spremno za novu školsku godinu, koja će početi drugog seoptembra.
Školsku 2019./2020.godinu pohađaće oko devet hiljada učenika u 15 osnovnih i četiri srednje škole. Osnovaca je 5.850, od čega je 710 upisano u prve razrede.
“Kada je riječ o upisu prvačića on je veći nego prošle školske godine.To je ohrabrenje.I prošle školske godine broj prvačića je bio veći nego pretprošle. Tako da imamo jedan trend rasta upisa u prve razrede. To je svakako pozitivna vijest. Nadam se da će se to nastaviti i u budućem periodu, a treba napomenuti i to da je drugi upisni rok u srednje škole 27.avgusta. Još praznih pozicija ima samo u Gimnaziji.“ :kazao je Senad Osmanović šef Odjeljenja za obrazovanje Brčko distrikta BiH.
Nastavni plan i program je modernizovan, a od sljedeće godine u Gimnnaziji se uvodi i muzički smjer. Osnovci će i ove godine dobiti besplatne učenike, koji su već nabavljeni. Nabavljena su i nedostajuća nastavna pomagala i oprema, dok je većina školskih objekata okrečena. Obezbijeđen je i ogrijev, kao i besplatan prevoz za đake i to za naredne tri školske godine, istakao je Osmanović.
Za nastavni kadar je konkurs raspisan u maju mjesecu. Taj dio konkursa se realizovao negdje oko 70 posto. Angažovaćemo po privremenim i povremenim poslovima i paralelno raspisati novi konkurs dodaje Osmanović i najavljuje da će ove školske godine probati uvesti i pilot eksternu maturu, bar iz određenih predmeta kako bi se vidio ishod učenja na kraju osnovnog obrazovanja.

Zbog poništenja dijela konkursa, potreban nastavni kadar zaposliće se na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, a biće raspisan još jedan konkurs za zapošljavanje u obrazovanju.

Još vijesti iz ove kategorije