Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

Savjet vjernicima: Kako postupati sa kurbanom u domaćinstvu (FOTO

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) će, kako je i najavio početkom ovog mjeseca, posebnu pažnju u narednom periodu posvetiti zdravstvenim aktivnostima i aspektima neophodnih procedura uokviru obilježavanja Kurban-bajrama vjerskim obredom klanja životinje-kurbana.

Obzirom da je ove godine veliki praznik muslimana Kurban-bajram 11. avgusta, već su uveliko u toku pripremne radnje osoba koje namjeravaju obaviti vjerski obred klanja kurbana, pa je neophodno i naglasiti osnovne napomene i važne procedure koje osiguravaju ispravno zdravstveno stanje životinja namijenjenih za klanje.

Građani se posebno pozivaju na oprez prilikom nabavke, odnosno kupovine, životinja namijenjenih za klanje kurbana, da zahtjevaju njihovu prateću zdravstvenu dokumentaciju.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane poziva i upozorava sve one koji imaju namjeru da upriliče tradicionalno klanje u domaćinstvima i improvizovanim uvjetima, van registrovanih klaoničkih objekata, da je obavezno i neophodno obavljanje veterinarsko-zdravstvenog pregleda životinja prije klanja, te mesa i organa zaklane životinje poslije klanja.

Iako se preporučuje da se klanje kurbana obavlja u klaoničkim objektima, od strane certificiranih i stručnih osoba, dio domaćinstava ga svake godine organizuje u vlastitoj režiji, pa je neophodno da o budu blagovremeno i na pravi način informisani o zdravstvenom aspektu same procedure klanja.

Zbog toga su nadležni u INZ izdali edukativni letak – brošuru o važđnim zdravstvenim aspektima klanja kurbana, koju je moguće preuzeti na zvaničnoj stranici INZ, u elektronskoj formi, dok će INZ distribuirati printanu verziju brošure u sve medžlise na području svog djelovanja, u medžlisima Muftijstva zeničkog i Muftijstva sarajevskog.

Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane preporučuju da se kupuju ili nabavljaju samo životinje obilježene ušnim markicama, uz posjedovanje ili obezbjeđivanje veterinarskog pregleda živih životinja, putem uzimanja i dostavljanja krvi životinja na laboratorijsku pretragu na brucelozu. Samo životinje sa urednim laboratorijskim nalazom se smiju zaklati, a njihovo meso i organi koristiti za ishranu.

U ljetnom periodu kad je termički nepripremljeno i neobrađeno meso znatno sklonije kvarenju i prenošenju zaraznih i drugih bolesti posebnu pažnju treba posvetiti i neškodljivom načinu zbrinjavanja životinjskog otpada, jer nepropisno odlaganje ostataka i otpada može dodatno ugroziti zdravlje ljudi i životinja.

INZ poziva sve vjernike muslimane koji namjeravaju da obave vjerski obred klanja kurbana u za to predviđenom terminu da na vrijeme osiguraju sve preduvjete, prije svega potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti životinje, njenog mesa i cijelog procesa klanja, kao i mesa koje će se dijeliti – distribuirati.

Za sve nedoumice provjerite informacije kod veterinara ili putem objavljenih uputstava. Brigom i očuvanjem zdravlja u cijelom procesu brinemo o svom i zdravlju drugih.

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti