BiH 

Posljedice nevremena: Jedna osoba poginula, uništeni usjevi i plastenici

Stradao je šezdesetsedmogodišnji muškarac iz Gornje Čađavice kada je pokušavao da sanira štetu koju mu je prouzrokovalo nevrijeme. Još desetak osoba zadobilo je povrede, od kojih jedna teže, tokom sancije štete koju je uzrokovao jak vjetar na tom području.Olujni vjetar praćen kišom je jučer u Bijeljini i okolnim mjestima počupao više desetina stabala, a ogromna šteta načinjena je na brojnim imanjima semberskih poljoprivrednika.

Predsjednik Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije Risto Arsenović kazao je za Klix.ba da je najveća šteta nastala na plastenicima i ratarskom kukuruzu.

“Jedina je prednost što nije bilo leda. Vjetar je oštetio mnogo kuća, pomoćnih objekata, stabala… Najveća je šteta na plasteničkoj poljoprivredi. Proizvođači ratarskog kukuruza će pretrpjeti određenu štetu, ali će nešto pokušati da se podigne, vrati. Haos bi bio tek da je bilo leda”, kazao je Arsenović.

Dodao je da sve zavisi od područja do područja koje je zahvatilo nevrijeme, ali da će šteta biti od 50 do 70 posto na kukuruzu.

“Teško je govoriti o procjenama. Prednost je što nije bilo leda i grada, ali je ipak bilo strašno kako je vjetar puhao. Bili smo uvjereni da će nastati veća katastrofa”, kazao je Arsenović.

kameleon.ba

Još vijesti iz ove kategorije