Utorak, 23 Aprila, 2024
No menu items!

Ljetovanje u Neumu: Koliko košta spavanje, večera, suveniri, sladoled, kafa, pivo?

Prosječna cijena smještaja u Neumu za jednu noć je 106 KM.

Što se hrane tiče, Neum nudi poprilično standardnu ponudu jela i pića u konobama, tavernama, restoranima i picerijama diljem obale.

Prema podacima popularnog servisa za iznajmljivanje smještaja Booking.com, Neum nudi 148 smještajnih objekata, što uključuje hotele, apartmane, ali i sobe.

U Neumu je još uvijek relativno lako pronaći smještaj, kako putem interneta, tako i na licu mjesta, dolaskom na lokacije koje se nude na iznajmljivanje ili raspitivanjem na punktovima turističke zajednice.

Cijene sedmodnevnog smještaja za tročlanu porodicu (roditelji i jedno dijete) kreću se od 400 KM naviše, sve do preko 2000 KM u luksuznim hotelskim jedinicama.

Neum nudi poprilično standardnu ponudu jela i pića u konobama, tavernama, restoranima i picerijama diljem obale.

U većini ugostiteljskih objekata univerzalnu cijenu imaju pizze, koje koštaju 10 KM. Naravno, i tu ima izuzetaka, pa smo pronašli mjesta u kojima određene pizze koštaju 15, 16 pa sve do nevjerovatnih 25 KM za jumbo pizzu (ova cijena je primijećena samo u jednom restoranu i na meniju se ne navodi koja je vrsta pizze u pitanju, kao ni veličina).

Dosta turista na morskoj obali želi uživati u morskim plodovima. Neum kao grad na moru nudi i taj gastronomski užitak, a cijene su, u većini slučajeva, paprene.

Najjeftinija opcija su girice bez priloga koje u više objekata koštaju 8 KM. Slijede srdele sa cijenom od 12 KM (sa i bez priloga). Za lignje ćete morati dati od 18 do 20 KM, a lubin, orada i zubatac se nude u različitim varijantama, od jela za jednu osobu, pa do kombinacije u vidu ribljih plata. Cijena varira od 20 do 30 KM za jednu osobu, te 50 do 120 KM za riblju platu.

U ponudi su i salate od hobotnica, dagnje, cipol, kozice i škampi. Najčešće varivo koje se nudi uz jela od crvenog i bijelog mesa je pomfrit. Uz morske plodove dobit ćete pomfrit i/ili blitvu sa kuhanim krompirom.

Jutarnju kafu ćete moći popiti i platiti po prilično standardnim cijenama, od 1,5 do 2,5 KM. Tekuća voda se servira na zahtjev uz kafu. Kuglu sladoleda ćete platiti 1,5 ili 2 KM. Odskakanje od cijene dešava se u većini objekata uz more ukoliko naručite popularno „veliko točeno“ – pola litre pive košta 5 KM, a manje količine (0,33 l), obično flaširane pive hrvatskih pivovara, možete dobiti po cijenama od 3 do 4 KM.

Uspomene na odmor u Neumu u vidu artikala iz lokalnih suvenirnica također su već viđene. Od magneta za 2 KM do fudbalskih dresova za 30 KM, turistima se nudi i PVC asortiman za plažu (dušeci, maske za ronjenje…), igračke za djecu i majice sa šaljivim natpisima. Za svakog ponešto, reklo bi se.

IZVOR: Oslobođenje

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti