Brčko 

Brčko: Promovisana knjiga „Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu“ autora Marka Attile Hoarea

Knjiga je izvorno objavljena na engleskom jeziku, 2013. godine u Londonu, a na bosanski jezik ju je preveo Emir Suljagić.

Fotoreporterka: Azra Bijedić / Otisak.ba

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko, sinoć je u avliji Kuće Bećirevića u ovom gradu održana promocija knjige „Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu“ autora Marka Attile Hoarea.

U programu su, pored autora, učestvovali: Almina Đedović Andelija, Husnija Kamberović, Milivoj Bešlin i Emir Suljagić.

Knjiga je izvorno objavljena na engleskom jeziku, 2013. godine u Londonu, a na bosanski jezik ju je preveo Emir Suljagić. Izdavačka kuća „Vrijeme“ je objavila ovu knjigu na bosanskom jeziku prije mjesec dana.

Trinaest godina rada

„Htio sam pokazati važnost Bosne i Hercegovine u Narodnooslobodilačkoj borbi, gdje su se muslimani, podržavajući partizane, borili za svoju državu i očuvanje njenih granica“, kazao je autor djela.

Autor je na knjizi radio ukupno 13 godina, te je preporučuje svima kako bi dobili čišću sliku o Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima, pošto „postoji stereotip da su partizani bili samo Srbi, a svi su igrali važnu ulogu i bez podrške muslimana partizani ne bi pobijedili u ratu“.

BiH u Drugom svjetskom ratu

„U ovoj knjizi Muslimani kao narod su u prvom planu, ali tu su naravno i Srbi, Oslobodilački pokret, komunisti, muslimanski automonaši, dakle ovo je jedna složena knjiga koja na jedan pouzdan način, poštujući istorijsku metodologiju, govori o celini Drugog svetskog rata na području BiH“, kazao je doktor Milivoj Bešlin, historičar sa Univerziteta u Beogradu.

„Promocija se održava u sklopu serijala ‘javnih razgovora’ koje planiramo održati u BiH i regionu, gdje se o ovoj knjizi i ovoj temi može razgovarati na jednom širem planu sa eminentnim skupom ljudi“, kazao je Muamer Spahić, glavni urednik Izdavačke kuće „Vrijeme“ .

otisak.ba

Još vijesti iz ove kategorije