Brčko 

U Brčkom održana manifestacija „Sport bez granica“

Manifestacija pod nazivom „Sport bez granica“ jučer je na stadionu Blatuša u Brčkom, okupila mnogobrojne brčake svih uzrasta. Ovaj događaj inkluzivne  prirode organizovan je kroz saradnju Omladinskog centra „Vermont“ sa Vladom Brčko distrikta uz financijsku podršku njemačke organizacije  (GiZ) GmbH.

Ovaj događaj, je pored podsticanja i ukazivanja na značaj sporta i fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu imao i jedan drugi cilj, a to jeste promocija sporta kao inkluzivnog alata u kojem su svi jednaki, neovisno o boji kože, nacionalnoj pripadnosti, rodu i spolu.

Primarni cilj ove manifestacije je bio da pruži zabavan sadržaj u kojem će brčaci uživati i pružiti svoj doprinost stvaranju socijalne inkluzije kroz  učešće u aktivnostima sportskog karaktera  i druženje prikladno za sve građane BD s akcentom na uključenje marginalizovanih grupa.

„ Kroz našu dugoročnu saradnju sa njemačkom organizacijom GiZ i projekte koje nam je ova međunarodna organizacija financirala, uvidjeli smo da je inkluzija neophodna u svim segmentima društva. Sport kao alat za inkluziju predstavlja jedan moćan vid uključenja svih marginalizovanih grupa u svakodnevni život. Omladinski centar „Vermont“ je oformio radnu grupu za izradu akcionog plana za inkluziju marginalizovanih grupa, i na taj način smo uspjeli definisati aktivnosti koje ćemo raditi kako bi uspjeli ostvariti ovaj cilj. Prva od tih aktivnosti je i ovaj događaj koji je okupio preko 150 najmlađih građana Brčko distrikta, njihove roditelje ali i predstavnike sportskih udruženja, profesora fizičkog vaspitanja  i profesora razredne nastave“ – istakao je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“.

Podršku u organizaciji i implementaciji ovog događaja pružili su i sportska udruženja Olympic kids, Kik boks klub Grčica, RK Lokomotiva Brčko i KMF Brčko Zdravlje. Organizatori naglašavaju da je ovo prva u nizu od aktivnosti kojima će ovaj projekat nastojati da odgovori na pitanje podsticanja socijalne inkluzije kroz sport.

 

Još vijesti iz ove kategorije