Brčko 

Brčko: Obilježen Međunarodni dan borbe protiv dječijeg rada

Povodom obilježavanja ovog datuma, u prostorijama novootvorenog Romskog doma organizirano je niz manifestacija i aktivnosti radioničarskog tipa za djecu i roditelje korisnike usluga Dnevnog centra na temu „Značaj Obrazovanja“.

Foto: Vermont Brčko

Novinar: Dževad Turčalo

U implementaciji Omladinskog centra „Vermont“, a uz podršku međunarodne organizacije „Save the Children“, u brčanskom Dnevnom centru je jučer obilježen Međunarodni dan borbe protiv dječijeg rada.

Povodom obilježavanja ovog datuma, u prostorijama novootvorenog Romskog doma organizirano je niz manifestacija i aktivnosti radioničarskog tipa za djecu i roditelje korisnike usluga Dnevnog centra na temu „Značaj Obrazovanja“.

Kako je saopćeno danas iz Vermonta, preko 50 mališana je kroz svoje literarne i likovne radove poručilo odraslima koji su prisustvovali obilježavanju ovog zaista važnog datuma zašto se njihova prava moraju poštivati i zašto su njima obrazovanje i škola bitni za ostvarivanje zadatih ciljeva u životu.

„Naime, međunarodna organizacija rada donijela je 2002. godine odluku da se 12. jun  obilježava kao Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada. Trenutno u svijetu preko 200 miliona djece u dobi od 5 do 14 godina širom svijeta prisiljeno je raditi. Svoj doprinos u rješavanju ovog problema već 5 godina pruža i Omladinski centar Vermont koji je kroz osnivanje Dnevnog centra za djecu zatečenu u skitnji i onoj koja su u riziku da to postanu, obezbijedio sigurno mjesto za djecu koja se nalaze u nezavidnom položaju“, istakao je Asmir Husić, koordinator Dnevnog centra.

U nastavku manifestacije, organizatori iz Vermonta su sa roditeljima korisnika diskutirali o položaju marginaliziranih grupa u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, te o pomacima koje je neophodno uraditi kako bi se obrazovanje osjetljive kategorije djece dovelo na zadovoljavajući nivo.

Značaj obrazovanja je istaknut kao veoma bitan segment u razvoju i stabilisanju položaja marginaliziranih  i ranjivih kategorija, te ukoliko svi, počevši od samih zajednica u BDBiH do nadležnih institucija, ne počnu raditi više na promociji značaja obrazovanja, nije moguće očekivati poboljšanje i napredak, poručili su prisutni roditelji i posjetioci Dnevnog centra.

Svakodnevno funkcioniranje Dnevnog centra koji predstavlja zaista nezamjenjiv resurs za zajednicu BDBiH podržavaju međunarodne organizacije Save the Children i (GiZ) GmbH, kao i Vlada Brčko distrikta BiH, istaknuto je u saopćenju.

Foto: Vermont Brčko

Izvor: Otisak.ba

Još vijesti iz ove kategorije