Brčko 

Nakon brze istrage podignuta i potvrđena optužnica protiv Snežane Gajić  (53)

Optužena da je prijetnjama eksplozijom ugrozila sigurnost zaposlenih u pravosuđu

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Snežane Gajić (53) iz Lončara kod Brčkog zbog  sumnje da je tokom mjeseca aprila u tri navrata uputila prijetnje po sigurnost zaposlenih u pravosuđu Distrikta.

Prema optužnici, Gajić se tereti da je 10., 15. i 19. aprila prijetećim telefonskim pozivima na broj Osnovnog suda u Brčkom, koje je mobilnim telefonom anonimno upućivala iz mjesta Lončari, ugrozila sigurnost svih zaposlenih u pravosuđu Distrikta. Optužena je prijetnjama eksplozijom izazvala strah i uznemirenost svih zaposlenih lica u pravosudnim institucijama Brčko distrikta BiH, te potrebu njihovog privremenog izmještanja i detaljnog pregleda objekata pravosudnih institucija u Brčkom – navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je u ovom slučaju naredilo hitno provođenje istrage već nakon prvog poziva, a intenzivim provođenjem istražnih radnji, u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, osumnjičena je ubrzo otkrivena. Za manje od mjesec dana intenzivne istrage, u okviru koje je prikupilo sve dokaze neophodne za donošenje tužilačke odluke, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Gajić. Njoj je stavljeno na teret da je ugrozila sigurnost više lica ozbiljnom prijetnjom da će im nanijeti zlo eksplozijom, usljed čega je optužena za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti (iz člana 180. stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), prema više lica. Optužnica je dostavljena na daljnji krivični postupak Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, gdje je u cjelosti potvrđena.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo,  dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Još vijesti iz ove kategorije