Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!

Strani mediji o slučaju “Tegeltija”: Duboko korumpirana zemlja

Svjetska javnost nije zaboravila Bosnu i Hercegovinu, dapače – mediji svako malo prenesu nepovoljne vijesti o povremenim propalim nastojanjima međunarodne zajednice da ostvari napredak u BiH, koje samo potvrđuju duboko usađeno uvjerenje da se radi o ‘duboko korumpiranoj zemlji’.

Nekoliko stranih medija preuzelo je napis agencije Associated Press (AP) o aferi koja potresa pravosuđe BiH, vezanu za predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Milana Tegeltiju.

AP piše o protestima bh. građana u srijedu pred zgradom VSTV-a zbog video snimka koji otkriva predsjednika te ustanove kako prima mito putem posrednika, inače policajca. Građani su, piše dalje AP, tražili ostavku Milana Tegeltije koji ‘imenuje, smjenjuje i nadzire rad svih sudija i tužitelja u zemlji’.

U članku AP prenosi detalje video snimka koji nedvojbeno inkriminira Tegeltiju koji traži od biznismenaNermina Aleševića da imenuje tužioca, te kaže da će ‘vidjeti’ šta se može učiniti.

U članku se pominje i iznos od 1.000 EUR koji je biznismen dao posredniku Pandži da ‘da njemu’, misleći na Tegeltiju.

AP piše da je ured bh. tužioca otvorio istragu, ali da postoje ‘velike sumnje u to da sudije i tužioci čiji posao i egzistencija ovise o Tegeltiji, mogu profesionalno raditi na njegovom slučaju’.

‘VSTV je osnovano 2004. godine pod jakim međunarodnim pritiskom’, piše AP i objašnjava da je mandat vijeća da ‘u duboko korumpiranoj zemlji održava neovisno i profesionalno sudstvo oslobođeno političkog uticaja’.

AP također govori o široko prisutnim sumnjama da je VSTV palo pod ‘politički uticaj čime ugrožava vladavinu prava tako što odgađa imenovanja neovisnih sudija i tužilaca’, dok istovremeno podržava one ‘koji se smatraju bliskim vladajućim politički elitama i njihovim mrežama’.

AP se referira i na pismo koje su vrhovni međunarodni diplomati u Bosni uputili VSTV ‘upozoravajući na zabrinjavajući razvoj za koji kažu da se doima nastojanjem da se odgode ili čak podriju napori na reformama koje za cilj imaju jačanje vladavine prava u zemlji’.

Pismom se također upozorava VSTV o mogućim ‘posljedicama po buduću saradnju’ ukoliko ne promijeni način djelovanja koji će omogućiti ‘vidljiv napredak u procesu reformi pravosuđa’, zaključuje AP, prenosi agencija Patria.

Izvor: Patria

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti