BiH 

Studenti u Zenici obilježili Dan bijelih traka (VIDEO)

Noseći bijele trake na rukama i transparente studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici su mirnom šetnjom od zgrade fakulteta do centra grada obilježili Dan bijelih traka, dan kada je ubijeno 3.176 osoba među kojima i 102 djece.

Ajdin Huseinspahić, profesor Pravnog fakulteta u Zenici je kazao da današnje okupljanje ima tri poruke koje se kriju u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“Kada govorimo o prošlosti idemo u daleku 1939. godinu kada je Jevrejima naređeno da nose žute trake s Davidovom zvijezdom. Mislili smo da je to završeno, ali ponovilo se 31. maja 1992. godine u Prijedoru, kada je lokalna radiostanica pozvala nesrbe da obilježe kuće bijelim platnima i da na ruke stave bijele trake. Taj čin je do tada viđen samo kod Adolfa Hitlera”, kazao je Huseinspahić.

Dodao je da je ostalo stanovništvo pozvano da se bori protiv ekstremista, među kojima je, prema njihovom mišljenju, bilo i 102 djece.

“Naša budućnosti leži u Goranu Zoriću, Srbinu koji je prošle godine, ali vjerujem da će i ove, na svoju ruku stavio bijelu traku, Ženama u crnom u Beogradu i svim časnim Srbima koji će reći ‘Ne u moje ime’”, izjavio je Huseinspahić.

Ekspert iz oblasti Međunarodnog krivičnog prava Enis Omerović je kazao da je udruženi zločinački poduhvat utvrđen u Prijedoru i Bosanskoj Krajini zbog istrebljenja i trajnog iseljavanja Bošnjaka s određenih područja, da je dosuđen u brojnim presudama na Haškom tribunalu, a da je sveobuhvatni UZP dokazan u presudi Karadžiću.

Na kraju programa obilježavanja Dana bijelih traka studneti su pročitali 102 imena ubijene djece te položili cvijeće i na prigodan način odali počast ubijenim.

kameleon.ba

Još vijesti iz ove kategorije