Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

Nakon kišnih i hladnih dana, stižu nam visoke temperature: Objavljena prognoza do oktobra

Najavljene suše više od prosjeka, odnosno ljeto kakvo pamtimo posljednjih godina

Klimatološke organizacije utvrdile su kako je posljednjih pet godina ujedno i pet najtoplijih ikada izmjerenih. Ove godine prvi kvartal širom svijeta bio je treći najtopliji u 140 godina mjerenja.

Ove godine mart je u Australiji oborio rekorde kad je riječ o ekstremnim vrućinama, a u Evropi je bio šesti najtopliji u 140 godina meteorološkog praćenja vremena. Polako se kreira slika onoga što Evropu, očekuje ovoga ljeta.

Za jugoistočnu Evropu IBM-ov “The Weather Company” predvidio je prije nekoliko sedmica da će maj biti nešto hladniji i kišovitiji od prosjeka, ali da će juni već biti znatno topliji od prosjeka.

IBM-ov model za juli najavljuje temperature i suše više od prosjeka, odnosno ljeto kakvo pamtimo posljednjih godina.

Maj

Za naše krajeve se predviđa da će ovaj mjesec biti do 1,5 stepeni hladniji od prosjeka. Padavine bi takođe trebalo biti puno veće od prosjeka, što se do sada savršeno obistinilo.

Juni

Temperature bi trebalo biti u skladu s prosjekom. Toplije će biti, i to do pola stepena, ali jun će biti izrazito kišovitiji od višedecenijskih prosjeka.

Juli

Prosječna temperatura ovog mjeseca biće do 1 stepen viša od prosjeka, prognozira ECMWF, što će se i te kako osjetiti.

Dalje prema sjeveru i istoku Balkana vrućine će biti sve gore i gore, sve do sjevera Mađarske i Slovačke kojima prognostičke karte predviđaju čak 3°C iznadprosječno topliji jul, što već spada u kategoriju da će “gorjeti nebo i zemlja”. Padavina će biti nešto manje od prosjeka, ali ne toliko izraženo.

Avgust

Po cijelom Balkanu za ovaj mjesec predviđaju da će biti najmanje 1°C topliji od prosjeka, s tim što će od Zagreba prema Slavoniji biti još i gore, a najgore će biti u Vojvodini, dijelovima Rumunije i Makedonije. Za sve te krajeve dugoročne meteorološke prognoze ističu i povećanu opasnost od požara, jer će avgust biti i iznadprosječno suv, posebno u BiH i Dalmaciji.

Septembar

Ljeto u septembru neće prestati. Temperaturni ekstremi će se nastaviti, možda čak i viši nego za avgust, a suša će kroz mjesec biti sve gora, posebno u potezu uz cijeli sjeverni Jadran.

Oktobar

Više temperature od prosjeka nastavit će se i kroz jesen. No, tu se na kartama, što se padavina tiče, može primijetiti nešto vrlo neobično; U Hercegovini i Dalmaciji suša bi mogla biti vrlo izražena, dok se za područja iznad Jadrana predviđa izrazito kišovito.

avaz.ba

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti