BiH 

Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv 4 osobe koje se terete za krijumčarenje neocarinjene robe

Optuženi se terete za organizirano prekogranično krijumčarenje i prodaju na ilegalnom tržištu velikih količina cigareta bez akciznih markica, čime su ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist.

 

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

  1. Petreš Nenada, rođenog 1973. godine u Banja Luci
  2. Pećanac  Predraga zv.“Draško“, rođenog 1965. godine u Drvaru
  3. Hadžiavdić Mustafe, zv.“Staf“, rođenog 1966. godine u Tuzli
  4. Despenić Marijane, rođene 1976. godine u Banja Luci

Optuženi se terete da su tijekom 2017. godine, postali članovi organizirane skupine za krijumčarenje i rasturanje neocarinjene robe, te su u više navrata vršili krijumčarenje akcizne robe-cigareta, sa područja Srbije i Crne Gore, na teritoriju BiH, kao i krijumčarenje iz BiH na područje Hrvatske, većih količina raznih vrsta cigareta, koje su prodavali njima poznatim osobama i na taj način ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu i građanima BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su za izvršenje kaznenih djela, koristili više putničkih motornih vozila-automobila, od koji su neki imali specijalno izgrađene pregrade i skrovišta za krijumčarenje robe preko granice.

U nekoliko navrata, optuženi su u namjerama krijumčarenja otkriveni i spriječeni od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela-organiziranje skupine ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe iz članka 215. stavak 1. KZ BiH, produženo kazneno djelo  krijumčarenja iz članka 214. stavak 1. KZ BiH i produženo kazneno djelo

nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda iz članka 210a. stavak 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Još vijesti iz ove kategorije