Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!

Mitropolit Mihailo ljut na Amfilohija: Za ratno huškanje trebao bi grijehe okajavati u zatvoru u Sheveningenu

Komentirajući presudu izrečenu za pokušaj terorizma na dan Svetoga Vasilija Ostroškoga

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ljut je zbog poruke koju je na liturgiji kazao mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije, na dan Svetoga Vasilija Ostroškoga.

Naime, komentirajući presudu izrečenu za pokušaj terorizma, Amfilohije je kazao da Crna Gora nije sudila ni presudila optuženima za pokušaj terorizma, već oni koji služe moćnicima NATO-a.

Po njemu, presuda je sramna i na sramotu je Crne Gore i prst u oku Božijoj, ali i ljudskoj pravdi, prokomentirao je mitropolit Mihailo.

– Da počnemo od kraja. Ta Branka, ravnogorka, promovira ravnogorski pokret koji je po karakteru bio kvislinški, šovinistički i zločinački – kazao je mitropolit Mihailo, prenose mediji.

Pripadnici ovog pokreta su, dodaje on, učvršćivali njemački okupacioni poredak, progonili i ubijali patriote i išli u genocidne pohode protiv pripadnika islama.

– Samo u jednome, u Sandžaku, početkom 1943. godine ubili su 9.200 muslimana, i to na svirep način. I ta sirota Branka promovira tu ideologiju i Bogu hvala da je Crna Gora, kako Amfilohije veli, spala da ne dozvoli da joj barjači Crnom Gorom, koju on, predstavljajući se vladikom, na sramotu cijele Crne Gore i pravoslavne vaseljene, zove sirota Branka. Ali nije mu se čuditi, jer kao pravi svetosavac svijet posmatra iz svetosavske perspektive – naopačke, pa saradnike okupatora, doživljava patriotima, a ratne zločince herojima – ističe Mihailo.

Poželjno bi, kaže, bilo znati o čemu se Amfilolhije u Ostrogu dogovarao s Brankom Milić i ostalim učesnicima koji su pokušali terorizam.

– Prigovara da se tom presudom povampiruje bratoubilački duh. Dakle, branioce integriteta i suvereniteta zemlje, na koje nasrću svetosavci, kojima “noževe” u rukama stavlja Amfilohije i njegova svetosavska organizacija, optužuje za bratoubilaštvo, zato što brane sebe i svoje – poručio je mitropolit Mihailo.

Ovom presudom tirjanstvu, inspiriranom iz Beograda, naglašava on, “crnogorska država je stala za vrat”.

– Presudu donesenu protiv takvih naziva još i sramnom i prstom u oko Božije i ljudske pravde. Koju pravdu spominje on, ratni huškač protiv muslimana i katolika? Umjesto da po presudi Haškoga suda za ratno huškanje okajava grijehe u zatvoru u Sheveningenu, zaogrnut omoforom, on ponovo priziva zlo i nesreću, pa bi bilo mudro, prije negoli on njoj, država njemu stane nogom za vrat – zaključio je vladika Mihailo.

avaz.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti