Brčko 

Smanjen intezitet porasta nivoa rijeke Save


Prema procjenama brčanskog Odjela za javnu sigurnost, koji aktivno prati situaciju na terenu kad je riječ o vremenskim nepogodama koje su zahvatile našu zemlju, očekuje se da će Distrikt kao lokalna zajednica proći bez većih šteta.

Šef Odjela za javnu sigurnost brčanske Vlade Edin Zaimović, istakao je da je uslijed prestanka kišnih padavina i opadanja vodostaja rijeka Brke, Zovičice i Tinje danas stanje na terenu na području Distrikta mnogo bolje.

„Stanje od juče nije ni slično današnjem. Danas imamo optimističnije najave stišavanja stanja poplavljenih područja. Zadovoljavajuća je još i činjenica da se u zadnjim satima smanjio intenzitet rasta nivoa vodostaja rijeke Save na tri do četiri sentimetra, a jučer je bilo po 15 centimetara po satu“, kazao je Zaimović.

Koordinator za krizne situacije Mirsad Hasanbašić, dodao je da problema sa poplavljenim putnim komunikacijama trenutno ima u donjem toku rijeke Tinje, gdje je otežan pristup selima Donji Vukšić, Laništa i zaseoku Drenava.

„Imali smo jednu intervenciju, jednu osobu smo dovezli na dijalizu u Brčko i on će biti vraćen kući nakon medicinskog tretmana. A u zaseoku Drenava putna komunikacija nije prohodna za manja putnička vozila. Imamo vezu sa mještanima, koji trenutno nemaju nikakvih potreba, a ukoliko im bude nešto potrebno mi ćemo im to dostaviti“, dodao je Hasanbašić.

Edin Zaimović je istakao da je na današnjoj sjednici Vlade raspravljano o dugogodišnjem problemu sa putnim pristupom zaseoku Dreneva koje je najniža tačka u Brčko distriktu, te da Vlada ima namjeru da trajno riješi taj problem kako bi mještani imali bezbjedan pristup svojim domaćinstvima.

Iako prema prognozama padavina više ne bi trebalo biti, kako je rekao Hasanbašić, jedino što sad zabrinjava je porast nivoa rijeke Save.

„Naš stalni problem u užem gradskom jezgru je nekoliko lokacija koje imaju problem sa kanalizacijom. To još nije aktuelno ali ako bi došlo do porasta nivoa Save tu bi mogli imati problema“, naglasio je.

Kada je riječ o klizištima, Hasanbašić je dodao da prethodnih dana nije bilo problema, ali da su danas dobili prijave iz Šatorovića gdje je došlo do odrona, te iz Štrepaca i da su ekipe trenutno na terenu kako bi utvrdili o čemu je tačno riječ.

radio.brcko

Još vijesti iz ove kategorije