BiH 

Glavna tužiteljica Gordana Tadić sastala se sa zvaničnicima Međunarodne komisije za traženje nestalih u BiH

Centralne teme sastanka odnosile su se na nastavak aktivnosti nakon revizije posmrtnih ostataka u kosturnicama u BiH, u segmentu daljeg postupanja sa posmrtnim ostacima, njihovom objedinjavanju i smanjenju broja neidentificiranih posmrtnih ostataka.

 

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, zajedno sa svojim saradnicima, sastala se sa predstavnicima Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) u BiH, na čelu sa Samirom Krehić, zamjenicom šefa Programa za Zapadni Balkan.

 

Centralne teme sastanka su se odnosile na aktivnosti nakon procesa revizije posmrtnih ostataka u kosturnicama i mrtvačnicama diljem BiH, odnosno, pregleda i identifikacije posmrtnih ostataka koji su pronađeni, ali nisu bili identificirani.

 

Na sastanku je razgovarano o daljim aktivnostima koje će se odnositi na spajanje pronađenih posmrtnih ostataka sa već identificiranim posmrtnim ostacima te predaju posmrtnih ostataka porodicama žrtava, kao i ukop posmrtnih ostataka.

 

Nakon završenog postupka revizije bit će doneseno novo uputstvo koje će omogućiti nadležnim tužilaštvima da krenu u implementaciju preporuka datih od ICMP-ja sa ciljem smanjenja broja otkrivenih a neidentificiranih posmrtnih ostataka koji se čuvaju na više lokacija u BiH.

Još vijesti iz ove kategorije