Brčko 

U Vučilovcu, Krepšiću stanje stabilno: Mještani spremniji nego 2014.

foto: ilustracija

U naseljima Krepšić i Vučilovac stanje je stabilno. Mještani nisu u panici, kažu, sada su spremniji u slučaju poplava, nego prije pet godina.

Kiša nije uspaničila mještane Vučilovca, niti ih je omela u njihovim svakodnevnim aktivnostima. U poslu smo zatekli i Stevicu Antića. Kao i njegove komšije nada se da se scenarij iz 2014. neće ponoviti.

„Za sad je rijeka u svom koritu… nadam se da će skočiti”, ističe Stevica Antić iz Vučilovaca.

„Mislim da je sada najbolje da budemo pribrani i spremni za evakuaciju”, kazao je Ljubiša Ostojić, predsjednik MZ “Vučilovac”.

U susjednom naselju Krepšić, porodica Đurić je spremna. Prije pet godina voda im je odnijela sve. Poučeni gorkim iskustvom sada, kažu, znaju kako da odreaguju u slučaju da voda ponovo dođe do kuća.

Panike nema ni u Jagoidnjaku. Iako se u jednom dijelu naselja rijeka Tinja izliza iz svog korita i poplavila dio puta prema Poljacima, mještane to nije uplašilo. Kažu, to je uobičejana pojava u slučaju obilnijih padavina, jer korito rijeke u tom dijelu nije očišćeno.

Stanje na terenu konstantno prate dežurne službe. Podsjećaju da bi u Distriktu moglo da bude  kritično u narednih nekoliko dana, jer vodostaj Save, kao i njenih pritoka je u porastu, pa su u pripravnosti.

Opširnije o svemu pratite u BDC CENTRALNIM VIJESTIMA, večeras od 18 i 55 sati.

Još vijesti iz ove kategorije