Brčko 

Prema posljednjim mjerenjima nivo vodostaja rijeke Save i pritoka u porastu

Juče je u poslijepodnevnim satima došlo  do obilnih padavina na području podmajevičkog kraja. MZ “Rašljani”, “Islamovac”, “Gornji Zovik” i “Štrijepci” pretrpjele su manje materijalne štete. Došlo je do izlivanja rijeke, odnosno do iznošenja nanosa iz riječnih korita po glavnim putnim komunikacijama.

Pododjeljenje za civilnu zaštitu je odmah kontaktiralo JP “Puteve” i Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Oni su izašli na teren i izvršili obilježavanje kritičnih tačaka, te su jutros  i započete aktivnosti povodom uklanjanja riječnih nanosa kao i aktivnosti povodom stavljanja putnih komunikacija u funkciju.

“Povišen je vodostaj svih rijeka na području Brčko distrikta. Na području Boća došlo je do izlijavanja rijeke Zovičica. Rijeka Tinja je izlila u Prijedoru kod mosta, odnosno u Donjoj Skakavi kod doma mjesne zajednice. Javili su se problemi povišenog vodostaja rijeke Brke u selima Brka i Palanka. Još nema zvaničnih informacija o ugroženosti stambenih objekata. Dežurne ekipe su na terenu. Odjel za javnu sigurnost, u suradnji sa nevladinim sektorom, od danas je u dežurstvu. Vodostaj rijeke Save je u porastu. Prema zadnjem mjerenju vodostaj je iznosio 391 cm, što je za 130 cm u porastu u odnosu na juče. Sava će u narednih par dana rasti. Razloga za paniku i strah nema”, kazao je u izjavi za BDC Televiziju Mirsad Hasanbašić, koordinator za krizne situacije u Pododjeljenju za civilnu zaštitu Brčko distrikta BiH.

Iz civilne zaštite ističu da su aktivni  svi pozivi na brojeve telefona 121 i 123 , te se mole građani ne prijavljuju dugogodišnje probleme u vezi s regulacijom vodovoda i kanalizacije, već da prijavljuju aktuelne poteškoće u vezi s problemima usljed obilnih padavina.

“U gradu nema većih problema. Međutim, sa porastom vodostaja rijeke Save očekujemo probleme sa kanalizacijom u nekoliko gradskih mjesnih zajednica”, ističe Hasanbašić.

 

Još vijesti iz ove kategorije