BiH 

U tradiciji Bošnjaka iftar je više od večere poslije posta

Raduje je što će teravih-namazi biti klanjani u 12 obnovljenih džamija i Memorijalnom centru

Aza Pašalić u svom domu

Hadži Aza Pašalić (78) iz Gostilja kod Srebrenice i ove je godine, kao i prethodnih, blagovremeno obavila sve ramazanske pripreme u kući i dvorištu. Snabdjela se potrebnim namirnicama da bi za ramazan hrana bila kvalitetnija.

Mubarek noći

Raduje je što su u svim srebreničkim džamijama prije ramazana učenjem mevluda obilježene tri mubarek noći – Lejletu-l-regaib, Lejletu-l-Miradž i Lejletu-l-berat, a tu su i dvije ramazanske mubarek noći Lejletu-l-Bedr i Lejletu-l-Kadr, i što su prije dolaska ramazana očišćene sve džamije, medžlisi i njihova dvorišta te popravljeni i uređeni svi prilazni putevi tim vjerskim objektima.

Posebno je raduje što će teravih–namaze u srebreničkoj općini biti klanjani u 12 obnovljenih džamija i musali Memorijalnog centra Potočari, pored samih 6.610 bijelih nišana, i što će, osim sedam stalnih srebreničkih imama, ramazanske obrede predvoditi i šest softi.

Žali što zbog narušenog zdravlja i prijevoza teravih-namaze neće moći klanjati u najbližoj džamiji, ali će, kako kaže, na vrijeme sve vakte klanjati u svojoj kući. Kaže da je u tradiciji Bošnjaka iftar više od večere poslije posta. Spremaju se posebna jela, a to je prilika da se pozovu rodbina, prijatelji i komšije na zajednički iftar, opušten razgovor i sijelo.

Druženja do sehura

Sjeća se iz mlađih dana, a tako je i danas, da muškarci nakon iftara, popijene kafe i klanjanja akšam-namaza odlaze u džamije na teravih-namaz, a nakon toga druže se skoro do sehura. Ženska druženja u kućama traju kraće, jer su domaćice u obavezi pripremiti sehur.

Jedini vakif iz Gostilja

Nakon obavljenog hadža Aza Pašalić je postala jedini vakif u svom Gostilju, gdje živi. Ona je u dogovoru sa kćerkom Samirom i sinom Salihom uvakufila više od dva dunuma plodne zemlje za seosko mezarje. Njena djeca uredila su put do mezarja i lijepo ogradila parcelu, koja se počela puniti umrlima iz Gostilja i okolice. Uvakufljena parcela posebno je značajna zato što umrli više neće biti ukopavani u dosadašnjem nepristupačnom mezarju.

avaz.ba

Još vijesti iz ove kategorije