Petak, 19 Aprila, 2024
No menu items!

Fikreta Čobo: Obrazovanje je skupo, ali neznanje je još skuplje

Česte teme u ovom periodu za završne razrede osnovnih i srednjih škola jesu kamo dalje, koju srednju školu izabrati, da li studirati ili se pokušati zaposliti u javnom sektoru i sl.

Ovo su teme o kojim veoma malo malo pričamo i pišemo, a u suštini su najbitnije za mlade ljude, čija budućnost zavisi od pravilnog izbora srednje škole, zaposlenja ili izbora fakulteta.

S tim u vezi, kontaktirali smo direktoricu JU Gimnazija “Mustafa Novalić”, potpredsjednicu Aktiva direktora srednjih škola Tuzlanskog kantona Fikretu Čobo.

Na pitanje koja je škola najbolji izbor za svakog učenika, ona nam je odgovorila:

“Obrazovanje je skupo, ali neznanje je još skuplje”, rečenica koju je kazao Klaus Mozer i koja najbolje objašnjava šta učenik ne/dobija ako nema znanja.

U njegovoj rečenici opisana je čitava situacija obrazovnog sistema u BiH.

Tamo gdje zvanje možete kupiti i biti “STRUČAN” samo na papiru, a da ipak tablicu množenja još niste savladali i gdje ćete nakon ” KUPLJENE” diplome osnažiti se da stanete ispred CNC mašine, ispred bolesnog pacijenta, ispred kase u tržnom centru je samo jedan od motiva za razmisliti kamo dalje poslije osnovne škole.

Koš intelektualnih otrcanih krpa je u ekspanziji već dvije decenije, bolje rečeno od dana kada su loši đaci postali “dobri” lideri.

Generacije, ukoliko planiramo da ostanu na svome ognjištu, treba da učimo o vrijednostima koje dobijaju znanjem, a ne o tome “kako je zvanje bitno, a da je znanje tek nešto što bismo usputno mogli pokupiti na ulici ili na nekom “akšam” univerzitetu”.

Svi mi koji smo za profesiju odabrali promovisanje kulturnih vrijednosti i namicanje znanja smo u obavezi dati ispravne informacije o značaju obrazovanja za mladog čovjeka; u obavezi smo obezbijediti sredstva i mogućnosti da svaki učenik ima pravo na ZNANJE i obrazovanje

Kada govorimo o Bosni i Hercegovini, mnogi će reći da je kod nas SVE izgubilo vrijednost, a niko se ne pita kako da povratimo ono što smo izgubili pogotovo ako su vrijednosti sadržane u obrazovanju.

Mi smo obavezni pomoći učenicima da izaberu pravo zanimanje…

Jer ova ponosna Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj, kada s površine obrišete prašinu, dobijete rudnik zlata. Najveća vrijednost koju imamo su naša pametna djeca i mi svi moramo zasučemo rukave i omogućimo svakom djetetu pravo na kvalitetno obrazovanje i ispravnu odluku.

Ovdje, u našoj zemlji, ima itekako onih koji se bore za znanje, bolji položaj društva, bolju situaciju u obrazovanju.

Zato, animirajmo one koji još vjeruju u svoju zemlju, obrazovanje i bolje sutra pod SVOJIM krovom da rade svoj posao, istakla je Fikreta Čobo.

kameleon.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti