Svijet 

Ko je Jelena Zelenski, najmlađa prva dama u historiji Ukrajine

Dok ukrajinska Centralna izborna komisija zbraja konačne rezultate predsjedničkih izbora, na kojima je preliminarno, uvjerljivom većinom glasova pobijedio glumac Vladimir Zelenski (Volodymyr Zelensky), pažnja javnosti u Ukrajini i Rusiji prešla je na novu prvu damu Ukrajine Jelenu Zelenski.

Vladimir i Jelena Zelenski rođeni su u gradu Krivi Rog, na jugu Ukrajine. Pohađali su istu školu, ali se nisu poznavali kao djeca.

– Mnogo godina kasnije, jednog dana, Vladimir se sa svojim prijateljem vraćao iz pozorišta. Na ulici su sreli dvije djevojke i tog dana je Zelenski upoznao svoju buduću ženu – prenosi stopru.com.

Nikada nisam imao problema sadjevojkama. I odjednom, tako tvrd orah! Želio sam da je osvojim i ta osjećanja su se razvila u ljubav – ispričao je Zelenski.

Jelena je studirala građevinarstvo na Nacionalnom univerzitetu u Kriviju, dok je Vladimir studirao pravo na Ekonomskom institutu u istom gradu. Vladimir je osam godina čekao da je zaprosi.

Jelena nije nikada radila u struci, već je karijeru izgradila u šoubiznisu i prvenstveno je javnosti poznata kao pisac scenarija u studiju Kvartal 95, koji je početkom dvijehiljaditih osnovao Zelenski sa svojim kolegama. U braku su od 2003., a sada imaju četrnaestogodišnju kćerku Aleksandru i šestogodišnjeg sina Kirila.

Jelena Zelenski bit će najmlađa prva dama u historiji Ukrajine, budući da ima samo 41 godinu. Od njenih prethodnica, ne razlikuju je samo godine, već i stil oblačenja.

Dizajner Andrej Tiščenko, koji je radio kod Vladimira Zelenskog i poznaje Jelenu, kaže da ona preferira „klasičniji“ izgled, za razliku od Marije Porošenko (Poroshenko), supruge Petra Porošenka.

Jelena je priznala da je u početku, kako je rekla – agresivno reagirala na vijesti o kandidaturi muža za mjesto predsjednika Ukrajine. Ubrzo je odlučila da podrži supruga i sve više se pojavljivala u njegovom štabu u kampanji i u javnosti.

– Bila sam otvoreno protiv toga u početku. Zato što je ovo veoma težak projekt. Pokušavala sam da zaštitim muža – iskrena je ona.

Prema poreznoj prijavi Vladimira Zelenskog, njegova supruga vlasnik je 0,01 posto studija Kvartal 95. Također, posjeduje 25 posto preduzeća za proizvodnju konzervirane ribe “Selar fish”.

Buduća prva dama posjeduje dva stana u Kijevu i na Krimu, ukupne površine 413,8 kvadratnih metara i dva nestambena objekta u Kijevu od 643,7 kvadratnih metara. Osim toga, Jelena i Vladimir iznajmljuju stan u Velikoj Britaniji.

avaz.ba

Još vijesti iz ove kategorije