Magazin 

Prof. Lidija Ljubičić savjetuje: Vježbe za donji dio tijela

Za portal Televizije BDC piše: Lidija Ljubičić, prof.  fizičkog vaspitanja i fitness instruktor
 Vježbe za donji dio tijela
Veliki broj žena ima problem sa bedrima i stražnjicom. Iako se genetika ne može promijeniti, može se utjecati na postotak masnog tkiva.  Bez obzira kojem tipu tjelesne građe pripadamo, uz trening i pravilnu ishranu možemo promijeniti naš izgled. Neke žene genetski imaju predispoziciju jačih bedara, ali raznim vanjskim činiocima dodatno pozitivno ili negativno utječu na definiciju i ukupan fizički izgled.
Loša cirkulacija je jedan od najčesćih razloga debljanja žena u području bedara. Zbog nedostatka fizičke aktivnosti dolazi do nakupljanja masti. Prehrana koja se bazira na unosu loših ugljiko-hidrata, slatkih i gaziranih pića i masnoća doprinosi pogoršanju situacije.  Vježbanjem se može smanjiti ukočenost i neprokrvljenost pojedinih dijelova tijela.
Neki od glavnih razloga zašto žene ne uspijevaju imati noge kakve žele su slijedeći:
1. Previše kardio vježbi
Važan su dio svake fitness rutine, ali ako je trening baziran uglavnom na kardio vježbama to znači da će osoba imati niži udio mišićne mase jer previše mišića predstavlja smetnju za kardio vježbe, budući da je osoba s većom masom teže pokretljiva.
Stoga, ako  je cilj dobiti više mišića na nogama, prednost treba dati vježbama snage.
2.  Premalo istezanja
Da bi se izgradili mišići potrebno je angažovati apsolutno svaki mišić na nogama, a to se može postići tako da se često mijenjaju vježbe koje se izvode i obavezno je istezanje  prije i poslije treninga.
3.  Ništa od mišića bez pravilne ishrane
Tužna istina je da je vrhunske rezultate nemoguće postići bez prilagođene ishrane. Svako ima mišiće, ali o količini masnih naslaga na tijelu ovisi hoćemo li ili nećemo vidjeti te mišiće. Naravno, vježbanjem se udio masnog tkiva može smanjiti, ali nikad dovoljno da bi mišići bili dobro vidljivi. Stoga je za lijepo definisane mišiće na nogama bitna ishrana. Poželjni su proteini, povrće, složeni ugljikohidrati.
4. Djeluju samo pravilno izvedene vjezbe
 Ako se vježbe ne izvode pravilno, nikada se neće vidjeti toliko željeni misići.  Potrebno je da trener pokaže kako pravilno izvoditi vježbe, a kasnije samostalno provjeravajte svoje pokrete na ogledalu.
Vježbajte tri puta sedmično i hranite se zdravo!

Još vijesti iz ove kategorije