BiH 

Dodik: Srbi u institucijama BiH više naštetili RS nego stranci i Bošnjaci

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da neće zadržati nijednog člana Vijeća ministara ili ambasadora koje su imenovali bivši predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, jer je riječ o strukturi koja je u protekle četiri godine nanijela više štete RS nego svi napori međunarodne zajednice i bošnjačke strane.

Dodik je naglasio da je veoma važno da što prije bude izabrano Vijeće ministara da bi bila konstituirana sva struktura koja se tiče organa i tijela BiH, dodajući da Predsjedništvo BiH u tome ima svoju ustavnu ulogu.

– Problem je što BiH ima Ustav koji uopće ne odražava postojeći politički sistem – kaže Dodik.

On je ponovio da će predložiti dosadašnjeg ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

– Riječ je o čovjeku koji dobro poznaje procedure i koji je, vršeći dužnost ministra, bio uključen u Fiskalni savjet BiH i bio član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Red je da predsjedavajući Vijeća ministara bude Srbin, mislim da tu nema nikakve dileme i vjerujem da neće biti problema – rekao je Dodik sinoć za RTRS.

On je naglasio da predstoji još mnogo borbe kada je riječ o isticanju zastave Republike Srpske na svim sastancima kojima prisustvuje.

– Mi sada u Predsjedništvu imamo dvije zastave BiH, jer je ranijom arogancijom visokih predstavnika nametnuta zastava BiH koju su federalne strukture prihvatile kao svoju, a nema zastave Republike Srpske – pojasnio je Dodik.

On je poručio da želi da Republika Srpska u BiH bude vidljiva i da se zna da su njeni predstavnici na nivou BiH dobili mandate u RS.

– Ja sam primarno srpski član Predsjedništva i kao takav odlazim na zajedničke sastanke na kojima branim interese i kreiram najbolja rješenja za Republiku Srpsku, ne želeći drugima nametati bilo kakva rješenja. S druge strane, imamo ozbiljne napade i napore u posljednjih 15 godina u kojima su oni htjeli nama nametnuti rješenja – podsjetio je Dodik.

On je podsjetio da Dejtonski sporazum uveliko krše i ambasadori koji su članovi “samoproglašenog Vijeća za provođenje mira koje je vršilo vlast u BiH”.

– Oni znaju da te njihove zaključke i kominikee niko više ne uzima ozbiljno. Posljednjih 10 nisam ni pročitao – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS je kao strana ušla u pregovore o budućnosti BiH i takav status je zadržan do danas, iako su to visoki predstavnici pokušali da ukinu i nametnu BiH kao državu.

– Visoki predstavnici su Republici Srpskoj napravili historijsko i nacionalno zlo i treba insistirati na tome da odu – rekao je Dodik.

Smatra da je veliki uspjeh politike koju je vodio to što je zaustavljen prijenos nadležnosti.

– U ključnom momentu prijenos nadležnosti je zaustavljen, a ono što je preneseno treba sada da stavimo na dnevni red. Ono što su visoki predstavnici nametnuli nije završeno – poručio je Dodik.

On je istakao da je i EU nepravedna prema Republici Srpskoj, navodeći primjer popisa u BiH, dodajući da Unija podržava odluke visokog predstavnika kojima se krše nacionalna i ljudska prava u BiH.

Dodik je rekao da stranci nikada ne odaju priznanje RS za stvari koje su dobro učinjene, poput Reformske agende koja je u mnogo višem stepenu provedena u odnosu na Federaciju BiH.

 

(Izvor: Vijesti.ba / Avaz, Foto: Vijesti.ba)

Još vijesti iz ove kategorije