Brčko 

Suđenje Ristaniću za zločine u Brčkom

Svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su njen suprug i još trojica muškaraca odvedeni na informativni razgovor u policiju u Brčkom u maju 1992. godine, kada ih je posljednji put vidjela žive.

Svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su njen suprug i još trojica muškaraca odvedeni na informativni razgovor u policiju u Brčkom u maju 1992. godine, kada ih je posljednji put vidjela žive.

Marica Murselović kazala je da je, nakon dizanja u vazduh mosta u Brčkom 1. maja 1992. godine, sa suprugom Nurdinom otišla kod njegovog brata Ibrahima, da vide šta da rade.

Prema njenom svjedočenju, mužev brat je rekao da neće nigdje ići jer nema oružje i spreman je da prihvati svaku vlast.

Ona je kazala da su s još nekim ljudima bili kod djevera kada su 10. maja uniformisana lica upala u stan i tražila snajper kojim je, kako je rekla, navodno pucano na Poštu.

Murselović je ispričala da su nakon pretresa popili kafu s uniformisanim licima, koji su im rekli da će im nabaviti propusnice za kretanje i otišli.

“Međutim, uveče neko opet dolazi u stan i pitaju: ‘Gdje su ta četvorica? Vodimo ih na informativni razgovor u policiju.’ Tad im se gubi svaki trag”, prisjetila se svjedokinja.

Ona je dodala da se narednih dana raspitivala o njihovoj sudbini i da je dobivala razne informacije – da su preplivali Savu, da su odvedeni u kasarnu, u Termoelektranu u Ugljevik.

Jednog dana, kako je navela, otišla je kod optuženog Đorđa Ristanića, komšije iz ulice s kojim je njen muž odrastao i koji je bio na funkciji u Opštini.

Prema njenim riječima, Ristanić joj je obećao da će se raspitati. Kazala je da je nakon par dana ponovo otišla kod njega i da joj je rekao da je bio u Ugljeviku, ali da ga nisu pustili.

Svjedokinja je izjavila da je supruga pronašla u masovnoj grobnici kod Brčkog.

Murselović je svjedočila na suđenju Đorđu Ristaniću, koji se tereti da je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

Tužilac Seid Marušić pročitao je iskaz preminulog svjedoka Sime Igića, koji je bio u inženjerijskoj jedinici. On je naveo da je u Goricama bilo određenih kopanja mašinama. Kazao je i da je nakon rata saznao da je u Goricama pronađena masovna grobnica.

Bez prisustva javnosti pročitan je iskaz još jedne svjedokinje.

Suđenje se nastavlja 19. marta.

izvor / foto: BIRN BiH

Još vijesti iz ove kategorije