Brčko 

Brčko distrikt: Počela sa radom “Škola za trudnice”

Brojne psihološke studije pokazuju da je period prvog tromjesječja trudnoće za većinu žena obilježen burnim emocijama, strahovima i nemirom. Kako bi se uklonile ili smanjile ove pojave u Brčkom sa radom je počela “Škola za trudnice – psihološka podrška trudnicama, porodiljama i tatama”.Škola je pokrenuta za Dan žena, odnosno Dan Brčko distrikta BiH i ujedno održana je i radionica.

Voditeljica Škole je mr. sc. Edina Osmić-Šadić koja na poseban i stručan način pruža budućim majkama podršku kako bi lakše prevazišle navedene probleme u toku trudnoće. Ona je istakla da je ovaj oblik Škole i edukacije bio potreban i u Brčkom kako bi se izašlo u susret trudnicama i pomoglo u rješavanju emocionalnih problema i sl. Između ostalog ona je napomenula da se Brčko napokon budi kada je ova problematika u pitanju i bez obzira što će uskoro biti još par škola, zbog dobre komunikacije termini se neće preklapati kako bi trudnice mogle uzimati učešće.

 

“Kod nas podršku u radu daje i stručno osoblje medicinske sestre. Naš osnovni cilj je svakako podršku trudnicama i porodiljama jer svjesni smo da buduće majke sve češće se sureću sa problemima kao npr. u prvim danima sa bebom, a posebno tokom 9 mjeseci trudnoće”, rekla je Osmić.Jedna od tema Škole biti će i kako se trebaju ponašati buduće tate, jer kako Osmić ističe ne treba zaboraviti da se moraju oba roditelja uključiti u ovaj problem.Svi oni koji su zaintereovani mogu se javiti na facebook https://www.facebook.com/%C5%A0kola-za-trudnice-psiholo%C5%A1ka-podr%C5%A1ka-trudnicama-i-porodiljama-2031849990243103/

 

 

 

Još vijesti iz ove kategorije