Srijeda, 24 Aprila, 2024
No menu items!

Potpisan Ugovor o kreditu za Koridor Vc

U Sarajevu je potpisan i ozvaničen zajam od 34 miliona eura za gradnju auto-puta na Koridoru Vc na dionici Nemila – Donja Gračanica. Ugovor o zajmu su potpisali ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i predstavnik Kuvajtskog fonda za razvoj Marwan Al-Ghanem.

Direktor “Autocesta Federacije BiH” Adnan Terzić potpisao je sa Ghanemom projektni ugovor koji se odnosi na izgradnju auto-puta na dionici Nemila – Donja Gračanica.

“Novcem koji će biti osiguran ovim kreditom bit će finansirana dionica autoceste od Nemile do Donje Gračanice u dužini 17,7 kilometara, što je vrlo bitna cestovna komunikacija na Koridoru Vc, a finansijski su je podržali i drugi kreditori”, rekao je Bevanda.

Naglasio je da je ovaj kredit povoljan za Bosnu i Hercegovinu jer je rok otplate 20 godina, uz grace period od pet godina i kamatnu stopu od dva odsto godišnje.

Ghanem je izjavio da je potpisani ugovor o kreditu važan korak u saradnji Bosne i Hercegovine i Kuvajta, a posebno za realizaciju kredita koji će omogućiti uspostavljanje bolje povezanosti Bosne i Hercegovine sa Evropom.

“Ovo je važan korak u razvoju uzajamne saradnje fonda i prijateljske zemlje. Kuvajtski fond pridaje poseban značaj ovom projektu, budući da će doprinjeti unapređenju društvene i ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini, kroz poboljšanje prometne povezanosti sa srednjom, odnosno istočnom Evropom i povećati učinkovitost putne infrastrkture na dionici Nemila – Donja Gračanica”, rekao je Al-Ghanem.

Direktor “Autocesta Federacije BiH” Adnan Terzić naveo je kako će izgradnjom dionice Nemila-Donja Gračanica biti uspostavljena neprekinuta dionica auto-puta od Žepča do Sarajeva.

“Ovo je još jedan kamenčić u mozaiku realizacije Koridora Vc, to je dionica od 5,2 kilometara koja treba da spoji dionice od Poprikuša do Nemile i Vranduk – tunel Zenica, koji su već u fazi dodjele. Jako nam je bilo bitnio da što prije krenemo u realizaciju ovog projekta, kako bi smo od Žepča do Sarajeva imali neprekinutu izgrađenu dionicu koridora”, rekao je Terzić.

On je najavio da “Autoceste Federacije BiH” planiraju da smanjuju procenat zaduženja kod evropskih, a povećavaju kod domaćih komercijalnih banaka.

I Bevanda i Terzić su naglasili da je zakon o akcizama bio uslov za efektivnost svih kreditnih sporazuma. Konstatovali su da nema problema sa prikupljanjem i distribucijom oko 620 miliona KM po osnovu akciza, koje su u skladu sa novim zakonom proslijeđene entitetskim kompanijama koje se bave izgradnjom auto-puteva.

 

(BHRT)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti