Petak, 19 Aprila, 2024
No menu items!

Cijene nafte skočile više od pet odsto

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su snažno porasle, dostignuvši najviše nivoe od novembra prošle godine, jer se članice OPEK-a pridržavaju dogovora o smanjenju proizvodnje i jer je Saudijska Arabija najavila i daljnje rezove.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice skočila je 6,8 odsto, na 66,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,5 odsto, na 55,60 dolara.

Skok cijena nafte na najviši nivo od novembra prošle godine zahvaljuje se podacima koji pokazuju da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i njeni partneri na čelu s Rusijom pridržavaju prošlogodišnjeg dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno.

Uz to, vodeća članica OPEK-a Saudijska Arabija najavila je da će u martu smanjiti proizvodnju za daljnjih pola miliona barela dnevno, više nego što je dogovoreno.

Dodatnu podršku cijenama pružilo je zatvaranje dijela saudijskog polja Safanija, najvećeg naftnog polja na moru s proizvodnim kapacitetom nešto većim od milion barela dnevno.

Prema navodima Rojtersa, dio polja zatvoren je prije otprilike dvije sedmice i trenutno nije jasno kada će ponovo proraditi punim kapacitetom.

Američke sankcije Venecueli i Iranu takođe ograničavaju ponudu nafte na svjetskim tržištima, a u takvom okruženju analitičari procjenjuju da bi OPEK u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju na tržište mogao plasirati 2,5 miliona barela nafte dnevno manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Podršku cijenama pružaju i vijesti o napretku trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, nakon prošlogodišenjg carinskog rata koji je poremetio svjetske trgovinske tokove i izazvao usporavanje rasta globalne privrede.

Ako se uskoro postigne dogovor između Vašingtona i Pekinga o trgovinskim pitanjima, rast dvije najveće privrede mogao bi se, nadaju se ulagači, stabilizovati, što bi uticalo i na potražnju za energentima.

Naime, već duže vrijeme se usporava rast najvećih svjetskih privreda, posebno kineske i evrozone, pa se ulagači plaše slabljenja potražnje za sirovinama, između ostalog, i naftom.

Zbog toga će i u idućem razdoblju podaci o kretanjima u najvećim svjetskim privredama najviše uticati na cijene nafte, kao i podaci o kretanju proizvodnje crnog zlata u članicama OPEK-a, ali i u SAD-u.

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u dostigla je početkom godine rekordnih 11,9 miliona barela dnevno, što je dosad najveći nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Zbog toga, ali i zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na prošlu, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako se nastavi rast cijena nafte, te planove bi mogli i odgoditi.

(BHRT)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti