BiH 

Radna grupa UN-a za prisilne nestanke: Istina i pravda preduslov za mir

Radna grupa Ujedinjenih naroda (UN) za prisilne nestanke održala je u Sarajevu sastanak , na kojem je razgovarano o više od 760 slučajeva nestanaka osoba iz 37 zemalja svijeta.

Nestale osobe su, između ostalog, iz Ruande, Sudana, Vijetnama, Saudijske Arabije, Bangladeša… Zbog sigurnosti članova porodice nestalih osoba, detalji o slučajevima se ne iznose u javnost.

Predstavnici UN-ove radne grupe sastali su se i sa zvaničnicima naše zemlje sa kojima su razgovarali o pitanjima nestalih osoba. Posjetili su i Memorijalni cenatar u Potočarima gdje su odali počast žrtvama.

Predsjedavajući radne grupe Bernard Duhaime, izrazio je zabrinutost zbog politizacije problema nestalih u našoj zemlji. Dodao je da je to pitanje otvorena rana i da se može zaliječiti samo kroz iskrenost i depolitizaciju. Pozvao je vlast u BiH i međunarodnu zajednicu da rade na odgovornijem djelovanju jer su, kako je kazao, istina i pravda preduslov za mir.

Naredni sastanak radna grupa će održati u Ženevi, sredinom maja 2019. godine.

Radna grupa za prisilne nestanke,  pored redovnih zasjedanja u Ženevi, jednom godišnje održi zasjedanje van svog sjedišta, s ciljem podrobnijeg upoznavanja s problematikom u zemljama članicama UN-a.

Ovo tijelo čini pet nezavisnih eksperata iz svih svjetskih regija: predsjedavajući-izvjestilac je Bernard Duhaime (Kanada), zamjenik predsjedavajućeg je Tae-Ung Baik (Republika Koreja) i ostali članovi Houria Es-Slami (Maroko), Luciano Hazan (Argentina) i Henrikas Mickevicius (Litvanija). Oni nisu zaposleni u UN-u i nezavisni su u svom radu od bilo koje vlade ili organizacije. Djeluju u individualnom svojstvu i za svoj rad ne primaju platu.

Radnu grupu je 1980. uspostavila tadašnja Komisija UN-a za ljudska prava, kako bi se pomoglo porodicama da utvrde sudbinu i mjesto na kojem se nalaze njihovi nestali srodnici. Grupa nastoji uspostaviti kanale komunikacije između porodica i nadležnih vlada, kako bi se osiguralo da se konkretni pojedinačni slučajevi istraže, s ciljem rasvjetljavanja lokacija osoba koje su nestankom ostavljene izvan zaštite zakona.

Pored toga, Radna grupa pruža pomoć državama u implementaciji UN-ove Deklaracije o zaštiti svih osoba od prisilnih ili nevoljnih nestanaka.

 

(BHRT)

Još vijesti iz ove kategorije