Svijet 

Indija će izolovati Pakistan od međunarodne zajednice

Indija je odlučila da izoluje Pakistan od međunarodne zajednice, nakon eksplozije u državi Džamu i Kašmir, u kojoj su poginula 44 vojnika, izjavio je indijski ministar finansija Arun Džetli, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, Indija najprije namjerava da ukine režim najvećih povlastica u trgovini sa Pakistanom.

“Ministarstvo vanjskih poslova će preduzeti sve moguće korake, a imamo u vidu diplomatske korake koji su neophodni da se osigura potpuna izolacija Pakistana od međunarodne zajednice”, dodao je Džetli.

Indijski premijer Narendra Modi ranije je obećao da će odlučno odgovoriti Pakistanu, koji se dovodi u vezu sa terorističkim napadom. On je istakao da neće dozvoliti susjednoj zemlji da destabilizuje situaciju.

Kako prenosi Reuters, napad se dogodio samo nekoliko mjeseci prije Opštih izbora, koji mogu biti teški za Modija. Zbog toga će on, vjerovatno, preduzeti strožije mjere protiv Pakistana, imajući u vidu da međusobna trgovina između dvije zemlje dostiže dvije milijarde dolara godišnje.

Napad na vojni konvoj dogodio se u četvrtak, 14. februara. Bombaš-samoubica je automobilom u kome se nalazio eksploziv udario u autobus koji je prevozio vojnike. Odgovornost za napad je preuzela teroristička organizacija Džejš el Muhamed iz Kašmira.

Indijska vlada je izjavila da ima neosporive dokaze o umiješanosti Pakistana u napad, dok je pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo da je zabrinuto zbog napada.

“Snažno odbacujemo bilo kakve insinuacije predstavnika indijske vlade i medija, koji pokušavaju da nas dovedu u vezu sa napadom bez prethodne istrage”, saopšteno je iz pakistanskog Ministarstva.

 

(Izvor: BHRT, Foto: EPA)

Još vijesti iz ove kategorije