Utorak, 16 Aprila, 2024
No menu items!

Povećane kazne za neizdavanje fiskalnih računa u RS

Podizanje konkurentnosti privrede prvi je prioritet u programu ekonomskih reformi, izjavila je ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović. Upozorila je na sivu ekonomiju i navela da je, u tom smislu, porez na dobit svake godine rastao, što znači da je veliki dio prometa ušao u legalne tokove.

Jedan od zakona koji se predlaže s ciljem podizanja konkuretnosti privrede, odnosno suzbijanja sive ekonomije su izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama.

Kazne za neizdavanje fiskalnih računa u Republici Srpskoj bit će u narednom periodu od 10.000 do 20.000 KM, predviđeno je izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama. Ukoliko se kazna za neizdavanje fiskalnog računa plati u roku 48 sati, objekt neće biti zatvoren, a ako se ne plati, bit će zatvoren na rok od 30, umjesto 15 dana koliko je bilo do sada. Za ponovljeni prekršaj definisana je dublo veća kazna i zatvaranje objekta na 60 dana.

Vidović je navela da su izmjenama ovog zakona povećane novčane kazne, kao zamjena za zatvaranje objekta.

“Imali smo dosta primjedbi s terena da radnici, kada se zatvori objekt, ostaju bez posla”, rekla je Vidović te naglasila da se zakonskim rješenjem želi umanjiti nivo sive ekonomije, što podržava i poslovna zajednica.

Kako bi se neutralisala “siva zona” u naplati poreza, Centralna banka planira napraviti registar računa za fizička lica kako bi se mogle pratiti poreske obaveze.

Činjenica je, kako je rečeno, da veliki broj firmi i fizičkih lica sredstva usmjeravaju na tekuće račune. Ti podaci će sada biti dostupni.

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Srpske utvrđene su i izmjene Zakona o porezu na dobit te Zakona o društvima za osiguranje.

Predviđenim izmjenama Zakon o porezu na dobit, poreska osnovica se umanjuje 100% za ulaganje u opremu i postrojenja, odnosno nema poreza na ova ulaganja.

“Oni koji budu ulagali u opremu i postrojenja neće biti oporezovani, a vodili smo se činjenicom da je naša privreda još tehnološki zaostala”, pojasnila je Vidović.

Usvojen Prijedlog zakona o gradu Gradiška; 50.000 KM pomoći za Bihać

Utvrđenim Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje, propisano je da direktori društava moraju imati dva pomoćnika koji će snositi odgovornost kao direktor.

Cilj je, kako je navela ministrica Vidović, prilagođavanje društava evropskim normama i povećanje njihovog kapitala do šest miliona KM.

“Ovi zakoni proističu iz ekonomskih reformi koje je Vlada Republike Srpske utvrdila. Naš cilj je rasterećenje privrede i vjerujem da ćemo u ovoj godini imati još zakona koji će se odnositi na poboljšanje uslova u privredi”, rekla je Vidović.

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o gradu Gradiška.

Produžen je rok za usvajanje standarda o tri zaposlena na hiljadu stanovnika u lokalnoj upravi.

Vlada Republike Srpske odlučila je da opštini Bihać uputi pomoć od 50 hiljada KM za rješavanje problema migranata smještenih na tom području.

Odluka o pomoći za rješavanje pitanja migranata odobrena je na današnjoj sjednici.

U Bosni i Hercegovini je od početka godine registrirano novih 1.045 migranata.

Na teritoriji naše zemlje trenutno se nalazi oko 3.900 migranata i svi su smješteni u sedam prihvatnih centara u Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Cazinu i Velikoj Kladuši, podaci su Operativnog štaba za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini.

Produžen je rok za okončanje studija po starom programu (četvorogodišnji studij) za studente koji su stekli status apsolvent u školskoj 2017/2018 godini.

 

(BHRT)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti