Petak, 29 Marta, 2024
No menu items!

Narodna skupština RS usvojila set zakona

Usvajanjem više nacrta zakona, u Banjaluci je, nakon trodnevnog rada, okončan prvi nastavak druge redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Usvojeni su nacrti zakona o izmjeni i dopunama Zakona o privrednim društvima, Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti i Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, kojima se planira nastavak reforme registracije privrednih subjekata i stvaranje pravnog osnova za sprovođenje tog postupka elektronskim putem.

Usvajanjem ovih akata u formi prijedloga očekuje se jednostavniji, brži i jeftiniji postupak registracije poslovnih subjekata, pravnih i fizičkih lica.

Narodna skupština usvojila je Nacrt zakona o radio-amaterizmu kojim se sistemski uređuje opšti interes, kao i obaveze i ovlašćenja Saveza radio-amatera Republike Srpske i radio-amaterskih klubova, postupanje radio-amatera i radio-amaterskih klubova u vanrednim situacijama i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

Usvojen je i Nacrt zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske, kojim se uređuju uslovi i način korištenja voda i obala za plovidbu, bezbjednost plovidbe i plovila, te brodske isprave.

Poslanici su usvojili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se uvodi i definiše izrada osnova zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta jedinice lokalne samouprave, podataka o zemljišno-informacionom sistemu i obaveze korisnika da redovno kontroliše plodnost poljoprivrednog zemljišta.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede Republike Srpske, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu kojim se detaljnije i preciznije uređuju odnosi između proizvođača duvana, organizatora proizvodnje i otkupa duvana, obrađivača i proizvođača duvanskih proizvoda.

Narodna skupština je usvojila Nacrt strategije razvoja preduzetništva žena Republike Srpske za period 2018-2022. godine, čiji su ciljevi jačanje konkurentnosti poslovnih subjekata koje pokreću i vode žene preduzetnici, unapređenje dostupnosti i privlačnosti preduzetništva i poslovanja za žene i dodatna podrška specifičnih oblasti preduzetništva žena.

Usvojen je i budžet Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za ovu godinu u iznosu od 2.533.006 KM, kao i izvještaj ove komisije o radu za 2017. godinu.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da će poslanici naknadno biti obaviješteni o terminu nastavka druge redovne sjednice, na čijem dnevnom redu je još deset tačaka.

 

(BHRT)

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti