Četvrtak, 25 Aprila, 2024
No menu items!

Od CIK-ove odluke zavisit će ko će imati većinu u Klubu Srba u Domu naroda

Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH i nakon drugog kruga izbora ima 14 od propisanih 17 delegata. Zbog nepopunjenosti ovog kluba Centralna izborna komisija BiH će u narednom periodu posebnim aktom propisati popunu Doma naroda Parlamenta FBiH za situacije kada određeni klub konstitutivnih naroda ili klub Ostalih nije moguće popuniti i nakon drugog kruga raspodjele mandata.

Ovim povodom kontaktirali smo CIK s pitanjem da li već rade na posebnom propisu i da li je poznato na koji način će se vršiti izbor. Iz CIK-a su nam kazali kako u ovom trenutku ne mogu govoriti o rješenju.

“Nedostaju definitivno tri delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH. U pripremi je poseban propis za popunu i tih nedostajućih mandata. U ovom trenutku ne možemo govoriti o rješenju dok se akt ne nađe na sjednici CIK-a BiH”, rekli su nam iz CIK-a.

Prema trenutnom stanju, najviše, odnosno šest delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH ima Socijaldemokratska partija (SDP) BiH. Ovo bi se moglo znatno promjeniti ukoliko CIK odluči da tri preostala mandata dodijeli delegatima Srpske liste, a u kojoj se nalaze Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija (SP).

Ovaj blok stranaka u Domu naroda Parlamenta FBiH već ima osigurana tri delegata, a u praksi se ovim delegatima komforno može dodati i još jedan delegat koji je izabran s liste Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Ukoliko bi CIK preostala tri mandata dodijelio delegatima koji su članovi SNSD-a i HDZ-a, ove stranke definitivno bi imale najveći broj delegata u Klubu Srba.

Ovdje je važno istaći i da su po jednog delegata dobili Srpska napredna stranka i Stranka demokratske akcije (SDA), dok je Liberalna stranka dobila dva mandata u Klubu delegata iz reda srpskog naroda.

Podsjećamo, Klub delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH u prošlom sazivu imao je samo 13 od 17 predviđenih delegata. To je ujedno bio i razlog zbog kojeg je SNSD podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti svih zakona i pravnih akata koje je Parlament Federacije BiH usvojio od konstituiranja 2014. godine.

Ustavni sud BiH u ovom slučaju odbacio je kao neosnovan zahtjev 30 zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske ističući da nisu postojale bilo kakve ustavne ili zakonske prepreke da se osporeni zakoni usvoje u Domu naroda FBiH.

Konstituisanje Kluba delegata iz reda srpskog naroda i generalno formiranje vlasti na nivou entiteta Federacija BiH bit će posebno zanimljivo gledati s obzirom na to da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obećao predsjedniku SNSD-a jedno ministarsko mjesto u Vladi FBiH.

Spekulisalo se i da bi Dodik mogao dobiti mjesto potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, međutim do tog scenarija, kao i SNSD-ovog ministra u Vladi FBiH teško će doći s obzirom na to da predsjednike, potpredsjednike i ministre moraju potvrditi oba doma Parlamenta FBiH.

U prijevodu, ukoliko bošnjačke stranke budu protiv ulaska SNSD-a u vlast na nivou FBiH, ne postoji nikakva šansa da, i uprkos podršci HDZ-a, ovaj prijedlog prođe.

(Klix.ba)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti