Brčko 

U Brčkom održana promocija knjige “Pjesme koje obaraju s nogu ili bar misle da to mogu” Zejćira Hasića

U prostorijama Islahijeta upriličena je promocija knjige Zejćira Hasića pod nazivom “Pjesme koje obaraju s nogu ili bar misle da to mogu”. U programu su pored autora učesvovali i bosanskohercegovački pjesnik za djecu, dramski pisac i novinar Šimo Ešić te recezent knjige Ernad Osmić.

Zejćir Hasić je jedan od poznatijih bosanskohercegovačkih dječijih pisaca. Okušao se u više pravaca , ali je u dječijoj književnosti najviše svoj. Kroz zbirku pjesama se prožima i filozofska nit koja je edukativnog i pedagoškog karaktera.

“Zejćir Hasić kao naš sugrađanin koji je ušao u lektire i čitanke i u našu kolektivnu svijest kada je i pitanju dječija književnost zaslužuje ne samo u Brčko distriktu nego i šire jedno značajno mjesto. Večeras smo upriličili promociju knjige “Pjesme koje obaraju s nogu ili misle da to mogu” sam naslov knjige je šaljiv kao i sama tematika kojom se Zejćir Hasić bavi. On ima jedan istančan sluh za svoju publiku koji se ne može replicirati neorganski” rekao je Ernad Osmić, profesor Bosanskog jezik i književnosti, recezent.

“Zejćir Hasić je u svakoj svojoj knjizi nov i to jeo no što ga održava sve vrijeme na našem siromašnom i rastrganom bosanskom tržištu ali opstati s takvim nivom kakav on ima iz knjige u knjigu zaista je pravo umijeće. Ova knjiga samim svojim naslovom plijeni na neki način pažnju. Zadovoljni smo reakcijom djece na knjigu.  Kao urednik sam se potrudio da ona i lijepo izgleda pa smo našli sjajnu ilustratoricu Sašenku Meljnjikov Ivanovič koja je i ranije radila neka naša izdanja” rekao je Šimo Ešić, pjesnik, pisac i novinar.

Knjiga je imala i pretpremijeru u IV OŠ u Brčko distriktu koju je i sam autor nekada pohađao, a reakcije učenika bile su oduševljavajuće.

“Moji književni počeci su bili u usnovnoj školi tadašnjoj Tamari Begović. Tada sam objavio svoje prve pjesme i priče. Svoju prvu knjigu objavio sam u Brčkom a dobar dio mog kasnijeg pjesničkog stvaralaštva je vezan za Brčko. Mogu reći da se svaki put sa zadovoljstvom vraćam ovdje jer sebe smatram po nekoj intimnoj pripadnosti brčakom” kaže Zejćir Hasić, autor.

Ponekad nije bitno gdje pripadamo tijelom bitinije je ono gdje pripadamo dušumo a ja sam dušom uvijek bio brčak, zaključio je Zejćir Hasić.

Još vijesti iz ove kategorije