Svijet 

Privremeni šef Pentagona u iznenadnoj posjeti Afganistanu

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šehenen (Patrick Shanahan) stigao je danas u iznenadnu posjetu Kabulu kako bi procijenio trenutnu situaciju u Afganistanu jer američki predsjednik Donald Tramp (Trump) želi da povuče svoju vojsku nakon 17 godina rata.

Privremeni šef Pentagona će se sastati s predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem i komandantom američkih združenih snaga, generalom Scottom Millerom.

Posjeta Shanahana podudara se s mirovnim pregovorima koje je SAD pokrenuo između afganistanskih vlasti i Talibana.

“Važno je da afganistanska vlada bude uključenja u pregovore koje se tiču budućnosti zemlje. SAD su uložile ogromne napore u sigurnost te zemje, ali sami Afganistanci treba da odluče o sopstvenoj sudbini”, rekao je on, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Talibani odbijaju da pregovaraju s vladom koju smatraju “marionetom” Amerikanaca.

Trump je tokom predizborne kampanje obećao okončanje konflikta u Afganistanu u kojem je stradalo nekoliko hiljada civila i oko 2.400 američkih vojnika. Obećao je i povlačenje vojnika SAD-a.

Šhanahan koji je privremeno preuzeo dužnost ministra odbrane poslije ostavke Džejmsa Matisa (James Mattis), rekao je da neposredno smanjenje broja američkih vojnika u Afganistanu za sada nije predviđeno i dodao nije dobio instrukcije za povlačenje.

Sjedinjene Američke Države u Afganistanu imaju 14.000 vojnika.

(Izvor: BHRT, Foto: AP)

Još vijesti iz ove kategorije