Svijet 

Nastavak trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine danas će u Pekingu nastaviti trgovinske pregovore, dok je Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio na opasnost nestabilnosti u svjetskoj ekonomiji u slučaju da budu nastavljene međusobne carine ove dvije zemlje.

Zamjenik američkog ministra trgovine Džefri Geriš (Jeffrey Gerrish) doputovao je danas u Peking na preliminarne razgovore.

Predsjednici SAD-a i Kine Donald Tramp (Trump) i Si Đinping (Xi Jinping), dogovorili su se 1. decembra da suspenduju dodatna povećanja carina za 90 dana, dok traju pregovori o rješavanju trgovinskog spora.

Detalji današnjih razgovora nisu saopćeni, a prethodni pregovori održani početkom januara ocenjeni su sa američke strane kao pozitivni.

Generalna direktorica MMF-a Kristin Lagard (Christine Lagarde) nedavno je upozorila da bi nastavak trgovinskog rata uzmeđu Kine i SAD-a ostavilo posljedice na globalnu privredu.

Prema njenim rečima, prijetnju svjetskoj ekonomiji mogu predstavljati trgovinske tenzije, Brexit i usporavanje kineske privrede.

(Izvor: BHRT, Foto: AP)

Još vijesti iz ove kategorije