BiH 

SDP će podržati kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda Srba kojeg podrži i SDA

Ovaj stav usvojen je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a, a u jeku priče o tome da bi za potpredsjednika entiteta FBiH mogao biti izabran kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uz podršku parlamentaraca iz reda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

S obzirom na to da se predsjednik i potpredsjednici biraju u oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ne postoji nikakva šanse da na mjesto potpredsjednika FBiH zasjedne neko iz SNSD-a ukoliko ne dobije podršku bošnjačkih zastupnika.

Vjerovatnoća da će SDA dati podršku SNSD-ovom kadru je minimalna, posebno ukoliko se uzme u obzir da se ova stranka žestoko pokajala što je u prošlom mandatu zajedno sa SBB-om i HDZ-om izabrala Dragu Puzigaću iz SNSD-a za zamjenika predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

SDP svoju podršku za imenovanje potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda uslovljava time da se na ovu poziciju u izvršnoj vlasti postavi nestranačka osoba i patriota, a koja će raditi u interesu svih građana entiteta.

Ova stranka je u mandatu od 2014. do 2018. godine bila opozicija, ali je ipak odlučila u Domu naroda Parlamenta FBiH dati podršku za imenovanje Milana Dunovića iz Demokratske fronte za potpredsjednika FBiH, a koji je ostao izvršna vlast do kraja mandata uprkos tome što se DF povukao iz vlasti.

Prije Dunovića politička stranka na čijem čelu se nalazi Željko Komšić predložila je za potpredsjednika FBiH Slobodana Šoju, koji nije dobio podršku SDP-a zbog bliskosti sa SNSD-om. Naime, Šoja je bivši ambasador BiH u Francuskoj i Egiptu, a na ove pozicije imenovan je na prijedlog bivšeg člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića (SNSD). Pored toga, 2007. godine obnašao je dužnost šefa kabineta tadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, a koji je također visoki funkcioner SNSD-a.

(Izvor/foto: Klix.ba)

Još vijesti iz ove kategorije