Brčko 

Desetogodišnji Rijad Hodžić učač džuzeva

Postoje ljudi koji izučavaju književnost i djela književnika poput Šekspira i po 30 ili 40 godina, međutim kada ih upitate da Vam izrecituju napamet neku dramu , a da to bude tačno u svako slovo, bez greške to neće biti moguće. Ukoliko tome dodate da knjigu treba citirati u izvornom obliku i jeziku tada se ovaj izazov dodatno uvećava.Već znate odgovor, neće biti u stanju, dok među nama imamo hafize,pa čak i djecu koja su napamet naučila Kur’an, knjigu od 600 stranica napamet. Slijedi zanimljiva priča o dječaku iz Brčkog koji je na putu da postane hafiz.

Desetogodišnjak Rijad Hodžić, svestrani je dječak iz Brčkog. Uvježbava džuzove iz Kur’ana uz pomoć hafiza Emira efendije Hasanovića koji je prepoznao potencijal kod malog Rijada u vrijeme pohađanja mekteba.

“Učim hifz u slobodno vrijeme.To radim po petanestak minuta par puta dnevno” kaže Rijad.

“Rijad je jedan specifičan dječak. Majka ga je dovela sa pet godina meni ovdje u mekteb. Po nekim standardima ne primam taj uzrast, međutim ovdje u Brezovom polju malo je djece bilo tako da mi nije bilo teško da sa Rijadom pokušam. Na prvom času sam vidio da  ga je Bog dragi odlikovao inteligencijom. Sa Rijadom radim  četiri godine. Najprije kao Imam sufaru smo uradili,  a zatim je završio cijelu hatmu . Proučio je gledajući Kur’an, zatim su’re malo veće smo pokušali uraditi, da bi prije godinu dana krenuli konačno” rekao je Emir efendija Hasanović, imam Savske  Atik džamije Brčko distrikta BiH.

Rijad je odličan  učenik, voli fudbal, poznaje engleski i njemački jezik. Dobijao je nagrade na takmičenjima u tekavndou, te nagrade na vjerskim takmičenjima. Rijad između brojnih interesovanja voli i enciklopedije koje mu roditelji kupuju.

“Rijad je vrlo znatiželjan i vrijedan dječak koji sluša svoje roditelje. Zahvaljujući enciklopediji pronalazi odgovore na svoja pitanja . Zanima ga sve. Iako je dijete iznenađuje nas sa svojim pitanjima” rekao je Rijadov otac

Rijadova je želja da pohađa Medresu, te da postane islamski teolog. U to ne sumnjamo.

Još vijesti iz ove kategorije