Brčko 

U Brčko distriktu predstavljena numizmatička zbirka “ Novac i novčarstvo kroz vrijeme”

U prostorijama Islahijeta zvanično je otvorena izložba numizmatičke zbirke pod nazivom ” Novac i novčarstvo kroz vrijeme” autora Miralema Bećarevića i Muhidina Mešića. Izložba je organizovana u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” Brčko

Zbirka je nastala kao rezultat dugogodišnjeg kolekcionarskog rada i truda, a sadrži vrijedne primjerke kovanica, papirnog novca,i hartija od vrijednosti koje datiraju još iz antičkog doba pa sve do danas.

“Ovdje je riječ o jednoj divnoj numizmatičkoj izložbi koja se zove “Novac i novčarstvo kroz vrijeme”.Ovdje su prikazani svi numizmatički i kolekcionarski nalazi koji su pronašli Miralem Bećarević i Muhidin Mešić, građani Brčko distrikta koji su to godinama sakupljali. Prikupljeno je dosta divnih primjeraka koji se mogu naći u svakom većem evropskom muzeju” rekao je Admir Džemiđić, kustos Zavičajnog muzeja Goražde.

“Vi znate da mi vrlo često priređujemo izložbe. Poznato je svima nama kako je prošlost Brčkog slabo istražena i čini mi se kako nismo bili baš miljenici ozbiljnijih etnoloških i arheoloških istraživanja . Zadatak novih generacija bi trebao biti da se ozbiljnije pozabavimo time jer smo interesantan lokalitet za takvu vrstu istraživanja. Pored topga sve ozbiljnije institucije bi se takođe trebale uključiti. Večerašnjom izložbom mi pravimo jedan malo korak ka napretku” Edin Jašarević, predsjednik bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Brčko distrikta BiH.

Materijal za numizmatičku zbirku kolekcionari su pronalazili  u svakodnevnom životu,ali ističu da su veliki broj vrijednosti dobili na  poklon od građana u svrhu očuvanja kulturne baštine.

“Prije devet godina radio sam prvu izložbu. Ovog puta kolega i ja smo željeli da predstavimo posjetiocima novac koji se kroz vrijeme od antike pa do dan danas koristio na našim prostorima. Najstariji eksponati na ovoj izložbi su grčki novac iz vremena Aleksandra Makedonskog zatim tu su još i Iliri , Kelti , Rimski novac, Otoman, austrougarski, dva srednjovijekovna bosanska novčića,novac kraljevine jugoslavije” rekao je Muhidin Mešić, izlagač.

“Ova izložba je pokazatelj da vidimo koliko možemo i koliko smo spremni za neke veće stvari kao što je osnivanje zavičajne zbirke u sklopu “Preporoda”. Mislim da imao potencijala i omladine koji mogu participirati u stvaranju takve zbirke. Ja se prvenstveno bavim sakupljanjem militarija staro oružje naravno hladno oružje, kao i stare alate koje su koristili naši pretci” kaže Miralem Bećarević, izlagač.

Izložba će biti otvorena petnaest dana i svi zainteresovani građani Brčko distrikta imat će priliku doći, vidjeti i podržati rad autora ove zbirke.

Još vijesti iz ove kategorije