Svijet 

Slučaj “Kašogi”: Nema dozvole za ulazak u saudijski konzulat

Saudijska Arabija još nije dala dozvolu za ulazak istražnog tima UN-a u Konzulat te zemlje u Istanbulu, gdje je ubijen novinar Džamal Kašogi (Jamal Khashoggi), saopćila je Specijalna izvjestiteljka Ujedinjenih naroda za vansudska i proizvoljna pogubljenja Anjes Kalamar (Agnes Callamard).

Kalamarova, koja predvodi istražni tim UN u Turskoj, nakratko je obišla dio Istanbula u kojem se nalazi Konzulat Saudijske Arabije, ali nije ušla u objekat.

Ona je u obraćanju ispred zgrade rekla da je zatražila pristup od saudijskih vlasti i sastanak sa saudijskim vlastima u Turskoj i kraljevini.

“Pošteno govoreći, zahtjev je njima stigao prilično kasno, pa je potrebno da im damo još malo vremena da ga obrade”, rekla je Kalamarova.

Saudijsk novinar Džamal Kašogi (Jamal Khashoggi), kolumnista lista “Washington Post” ubijen je u zgradi Konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, kada je došao da preuzme dokumente za vjenčanje.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Kašogi ubijen, te da nije napustio zgradu konzulata, kako su prvobitno tvrdile.

Saudijske vlasti su podigle optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Tijelo novinara Kašogija još uvijek nije pronađeno.

 

(Izvor: BHRT / Foto: Reuters)

Još vijesti iz ove kategorije