Brčko 

Upriličeno veče predstavljanja običaja i narodne nošnje

U sali Doma kulture u Brčko distriktu prošli vikend upriličeno je veče predstavljanja običaja i narodne nošnje. Manifestaciju je organizovalo  Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine uz učešće  kulturno umjetničkih društava: KUD “Bijela” , KUD “Behar” Maoča i KUD “Ilićka”.

Ako ne čuvamo običaje onda nećemo znati ko smo, mudrost je naših starih, pa su shodno tome  kulturno umjetnička društva sa područja Brčko distrikta pokazali da kultura i tradicija  trebaju biti njegovani kako bi bili sačuvani od zaborava.

“Večeras nastupamo s našim običajem lomljene slavskog kolača. Takođe predstavit ćemo i našu nošnju i družit ćemo se s ostalim kulturno-umjetničkim društvima” rekla je Mladenka Vujanović, KUD “Ilićka”.

“Prije svega to je ideja da se predstave tri naroda i tri nacije sa nekim od svojih običaja koji su karakteristični za te narode. U svakom slučaju zbližavanje naroda kroz običaje i tradiciju je jako lijepa stvar. Mi živimo na prostoru gdje su običaji prilično slični i preklapaju se s nekim nijansama različitosti” rekao je Lišić Sead, predsjednik KUD “Behar” Maoča.

Mustafa-ef. Gobeljić presjedavajući OMS-A naglasio je da je cilj ovog projekta međusobno približavanje i jačanje povjerenja. Svi smo različiti a na nama je da to prihvatimo kao dar i da se u skladu s tim ponašamo kazao je Mustafa-ef. Gobeljić.

“Cilj ovog projekta je naše međusobno približavanje,upoznavanje i jačanje povjerenja. Ono što mi večeras imamo je samo mali dio onoga što mi ustvari jesmo. Allah dž.š kaže o ljudi mi smo vas od jednog muška i ženska stvorili na narode i plemena vas podijelili da bi ste se upoznavali” rekao je Mustafa-ef. Gobeljić, presjedavajući OMS-a.

“Čast nam je večeras na ovoj manifestaciji predstaviti svoje običaje. Mi smo pripremili igrokaz prošnja djevojke koji ima dugogodišnje postojanje u našoj kulturi” zaključio je Stjepan Viljušić, predsjednik KUD “Bijela”.

Još vijesti iz ove kategorije