BiH 

SBK: SDA i HDZ-a BiH dogovorili formiranje vlasti

Stranka demokratske akcije (SDA) i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH formiraće vlast u Srednjobosanskom kantonu (SBK) u iduće četiri godine, navedeno je u sporazumu koji su danas u Travniku postigli predstavnici kantonalnih odbora dviju stranaka.

Predsjednik kantonalnog odbora SDA Asim Mekić kazao je da će, kao i u prethodnom mandatu, SDA zadržati premijersku i tri ministarske pozicije, dok će četiri ministra u Vladi imati stranke okupljene oko HDZ-a BiH.

“Iz reda srpskog naroda imamo zajedničkog ministra i do sada je bilo tako da se on imenuje na prijedlog HDZ-a BiH, uz saglasnost SDA. Premijer će najvjerojatnije biti ponovno Tahir Lendo, jer to čovjek koji je dobro radio u proteklom mandatu i dobio najveći broj glasova. Do kraja ovog mjeseca trebali bismo imati imena ministara i liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH”, kazao je Mekić.

Predsjednik kantonalnog odbora HDZ-a BiH Radoje Vidović istaknuo je da će današnji sporazum biti upućen stranačkim tijelima na potvrđivanje, nakon čega počinju rokovi za formiranje Vlade.

“Biće imenovan mandatar za sastav Vlade i dostavljena imena kandidata za ministre. Dogovorili smo da ćemo užurbano raditi i na izboru delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa se nadam da ćemo u idućih 15-ak dana imati i Vladu i izaslanike u tom domu”, rekao je Vidović.

Kako je rečeno, prioriteti buduće Vlade SBK biće, između ostalog, zaustavljanje masovnog iseljavanja stanovništva, kroz mjere ekonomskog razvoja i bolju zaštitu prava radnika, te rad na projektima unaprjeđenja infrastrukture.

(Izvor: BHRT / Foto: Fena)

Još vijesti iz ove kategorije