Utorak, 19 Marta, 2024
No menu items!

Kada i zašto je potrebno vaditi mliječni zub

Idealan scenarij: djetetu se klima savršeno bijeli mliječni zub, ono ga rasklimava jezikom i mliječni zubić sam padne. Nakon nekog vremena na tom mjestu naraste novi bijeli zub. Nažalost, ovaj scenarij sve je rjeđi, čemu često svjedočimo u ordinaciji.

Zlatno pravilo

Iako je naše zlatno pravilo “pokušaj učiniti sve kako bi izliječio zub, a ne ga vadio”, postoji niz slučajeva u kojima je mliječni zub doista potrebno vaditi. Vađenje mliječnog zuba provodi se iz dva osnovna razloga: zbog rasta trajnog zuba i zbog bolesti.

Mliječni zubi svoje mjesto trebali bi čuvati do kraja, tako trajnom zubu osiguravaju njegovo mjesto. Da, trebali bi. No, često nije tako i mliječni zubi ne ispadaju redoslijedom opisanim u udžbeniku. Postoje slučajevi u kojima djeci mliječni zub ne ispadne nakon što izbije trajni, što dovodi do nepravilnog rasporeda zuba i kasnijih kompliciranijih i dugotrajnih ortodontskih tretmana.

Dostupne informacije

Mliječni zub trebalo bi zato vaditi onda kada nema mjesta za izbijanje trajnih zuba ili kada trajni zubi počinju rasti ispred ili iza mliječnih zuba. Time se, također, omogućava pravilnije izbijanje trajnih zuba i lakši eventualni ortodontski tretman.

“Pa to su samo mliječni zubi, narast će novi”, ili “Mene nikad nisu tjerali da perem zube i ništa mi nije bilo.” Jeste li ikad čuli roditelje koji se tako odnose prema oralnoj higijeni malog djeteta? Pred nama se ne usuđuju, a vjerujte nam, kada čujemo nešto takvo, diže nam se kosa na glavi.

Danas se više nego inače, uprkos većoj dostupnosti informacija koju roditelji imaju, susrećemo s pokvarenim mliječnim zubima koje je potrebno izvaditi.

Zahvaćen karijesom

Mliječni zub potrebno je izvaditi u sljedećim slučajevima:

1. Ako je mliječni zub jako zahvaćen karijesom, a dijete ima već pet ili šest godina, tj. uskoro će mu izbiti trajni zub.

2. Ako zubno meso oko zuba postane crveno i upaljeno.

3. Ako se javi fistula na zubnom mesu: kanalić kroz koji curi gnoj u usnu šupljinu. Fistula izgleda kao prištić na zubnom mesu, a kod djece se javlja kao posljedica karijesa.

4. Kada nakon udarca zub potamni i uzrokuje bolove ili zubno meso oko njega počinje oticati.

5. Kod ozbiljno razorenih zuba ili inficiranih zuba koje je nemoguće liječiti.

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

Izvor: Avaz.ba

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti